Analiza ni pokazala prisotnosti antraksa

Zaradi sumljivega prahu ponoči moteno delo v mariborskem poštnem centru.

Objavljeno
05. marec 2015 14.39
POŠTA SLOVENIJE
R.G., Mi. K., kronika
R.G., Mi. K., kronika

Maribor −Delavce nočne izmene v poštnem logističnem centru v Mariboru je v sredo zvečer nekaj minut po 22. uri prestrašil bel prah, ki se je vsul iz pisemske pošiljke. Uslužbenci so reagirali v skladu s predvidenim protokolom, so sporočili s Pošte Slovenije, obvestili so policijo in gasilce. Ti so zavarovali kraj dogodka in kasneje še širši okoliš poštnega centra ter za pet oseb čez noč pripravili karanteno. Logistični center je bil zaprt vse do šeste ure zjutraj, ko je test pokazal, da v pismu ni bil antraks ali kakšna druga nevarna snov.

»Takoj ko se je ta pošiljka našla, smo jo odnesli na varno v zaklonišče in obvestili pristojne organe. Najprej se je zaprl krog znotraj poštnega logističnega centra, po 23. uri pa se je zaprl tudi širši okoliš, torej tudi prometne povezave,« je v današnji izjavi za medije pojasnil pooblaščenec poslovodstva Pošte Slovenije Andrej Rihter.

Na Pošti Slovenije kakršnih koli podrobnosti o naslovniku pošiljke zaradi varovanja osebnih podatkov niso razkrili. Pooblaščenec Rihter je povedal, da pismo, oddano na območju Štajerskem ni bilo naslovljeno na noben državni organ, marveč na ime neke fizične osebe. Po naših podatkih gre za javnosti povsem neznano osebo, kar nakazuje na to, da bi lahko šlo za neslano potegavščino, zaradi katere pa je pri raznosu pošiljk prišlo do triurne zamude. Zadnji podobni primer je sicer Pošta Slovenije obravnavala leta 2013 v ljubljanskem logističnem centru in tudi takrat se je iz pošiljke vsula nenevarna snov.

Akcija v mariborskem poštnem logističnem centru, kjer sprejemajo, sortirajo in posredujejo poštne pošiljke za vzhodni del države in ima skupno okoli 350 zaposlenih, je trajala šest ur, ob 6. uri pa so začeli spet običajno delati.

Za kakšen prah je šlo, na pošti ne vedo povedati. »Po naših informacijah menda ni bila nevarna snov,« je dejal Rihter. Da analiza ni pokazala prisotnosti antraksa, so potrdili tudi v mariborski izpostavi Uprave RS za zaščito in reševanje.