Aquaplus izgubil tudi na višjem sodišču

Pavel Rupar, ki je uradno brez premoženja, občini dolžan skoraj 93.000 evrov

Objavljeno
09. oktober 2015 19.15
Marjana Hanc
Marjana Hanc

Kranj – Višje sodišče v Ljubljani je v gospodarskem sporu, v katerem je avstrijsko podjetje Aquaplus zaradi neuresničenega projekta čiščenja odpadnih in padavinskih voda zahtevalo od občine Tržič 335.000 evrov z obrestmi, pritrdilo prvostopno sodbo.

Okrožno sodišče v Kranju je, kot smo že poročali, februarja letos celoti zavrnilo tožbeni zahtevek. Na občini so si torej oddahnili, ni pa znano, koliko denarja jim bo uspelo izterjati od Pavla Ruparja, pravnomočno obsojenega v kazenskem postoku zaradi zlorabe položaja in prisvojitve 40.000 evrov.

Za komentar smo včeraj zaman poskušali dobiti pooblaščenega odvetnika Aquaplusa Boruta Bernika Bogataja, tudi župan občine Tržič Borut Sajovic je bil zadržan, ker, kot je dejal, odločbe ni videl. Na občini Tržič so bili sicer še z nepravnomočno sodbo zadovoljni že februarja. Takrat je direktor občinske uprave Drago Zadnikar navedel, da je bil glavni razlog za zavrnitev tožbenega zahtevka neutemeljenost tožbenega zahtevka zaradi zastaranja terjatev.

Del zavrnjenega zahtevka se je nanašal tudi na spornih 40.000 evrov, ki naj bi jih v Aquaplus prek svojega pooblaščenca Jurija Pinterja leta 2004 izplačal tedanjemu tržiškemu županu Pavlu Ruparju. Vendar ta denar ni bil nakazan v občinski proračun. Pavel Rupar je bil oktobra 2013 zadevi zaradi zlorabe uradnega položaja in pridobitve protipravne premoženjske koristi pravnomočno obsojen na eno leto zapora in kazen je tudi odslužil, ni pa še vrnil 40.000 evrov z obrestmi od 26. februarja 2004, kot je v sodbi odredilo sodišče v kazenskem postopku. Omenjene obresti so denimo do 31. oktobra 2013 znašale 43.769 evrov. Posledica Ruparjeve obsodbe pa je bila, da je Aquaplus na kranjskem okrožnem sodišču v pravdi zahteval od občine Tržič 335.000 evrov z obrestmi.

Ker je Rupar večino svojega premoženja prenesel na svojce, občina denarja kljub sodni odločbi ni mogla izterjati. Na vprašanje, koliko natančno je občini dolžan Rupar, ki je moral v preteklih letih plačati zaradi afere marmor in obresti, so nam z občine sporočili, da Rupar do konca letošnjega septembra od skupaj 152.749 evrov plačal 59.786 evrov, neporavnanih obveznosti do občine pa ima 92.962 evrov, zadnja zneska, ki so ju prejeli od njega 15. januarja letos, sta skupaj znašala 787 evrov.

O tem, kako naj bi se občina poravnala za plačilo terjatev, bo v sredo, 14. oktobra na seji razpravljal tudi občinski svet. Gradivo za to točko dnevnega reda je tajno, ta del seje bo zaradi osebnih podatkov zaprt za javnost, je pojasnil direktor občinske uprave. Pavel Rupar pa je za Delo na prošnjo za komentar dejal, da je zdaj vesel, ker je v sodbi pravnomočno dokazano, da ni oškodoval občine in da je ravnal zelo pravilno, ker so prekinili sodelovanje z Avstrijci.

»Me pa žalosti, ker so ravno te dni dosegli blokado razpolaganja s premoženjem mojih otrok in od njih terjajo plačilo mojih obveznosti, čeprav so tudi na sodišču ničkolikokrat povedali, da bodo zahtevek v celoti umaknili, ko bo omenjena sodba pravnomočna. Res sem razočaran in žalosten, ker ni konca ... Ponovno poudarjam, da sem bil po krivem obsojen in prestal kalvarijo zapora in da mi je ustavno in evropsko sodišče veliko upanje.« Revizijo kazenskega postopka je sicer nekdanji tržiški župan napovedoval novinarjem že novembra lani.

Na vprašanje glede terjtev občine, pa je odgovoril, da se bo o tem in o poravnavi, ki jo vodi sin Matic, ki bo tudi plačnik, odločal v sredo tržiški občinski svet. »Dogovor je med 50.000 in 68.000 evri. Nimam besed,« je izjavil Rupar.