Primer koroške deklice: aretirali psihologa Munca

Ovadbo je vložil oče pogrešane koroške deklice, Munca pa so pridržali zaradi odvzema mladoletne osebe in izsiljevanja.

Objavljeno
23. marec 2012 14.34
Posodobljeno
23. marec 2012 14.38
Mateja Celin, Slovenj Gradec, Ju. P., M. J., kronika, Ni. Č., Delo.si
Mateja Celin, Slovenj Gradec, Ju. P., M. J., kronika, Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Po naših neuradnih podatkih so policisti aretirali psihologa Matica Munca in Natalijo Markač iz Svetovalnice Akcija! Kot smo neuradno izvedeli, sta oba pridržana, policija pa opravlja hišne preiskave.

Zaenkrat nam je uspelo tudi izvedeti, da je aretacija povezana z izginotjem »koroške deklice«.

Ovadbo vložil oče pogrešane koroške deklice

Po naših podatkih so kriminalisti izvedli hišne preiskave na podlagi ovadbe, ki jo je Boštjan Kaker, oče pogrešane koroške deklice, vložil proti Muncu in Markačevi. Kaker je menda že dlje časa zahteval, da se punčka vrne, Munc in Markačeva pa tega nista upoštevala.

Kot smo še izvedeli, bi Kaker povedal, kje je njegova hčerka, če bi to vedel. Podatek o vloženi ovadbi smo preverili tudi pri odvetniku Boštjanu Verstovšku, ki Kakerja zagovarja v kazenskem postopku. Povedal nam je, da je Kaker napisal kazensko ovadbo samoiniciativno, brez njegovega nasveta.

Na očitke, da je prav Verstovšek vzpodbudil Kakerja k ovadbi, pa nam je povedal, da to ne drži, saj sam izključno ravna po navodilih svoje stranke, ne pa Kaker po njegovih. Sicer pa Verstovšek misli, da Kaker ravna pravilno.

Munca so popoldne prepeljali na policijsko postajo Moste

Po naših podatkih bo Munca zastopal odvetnik Luka Podjed. Zaupal nam je, da se je s svojo stranko uspel dogovorilti le za srečanje. Obiskal naj bi ga danes zvečer ali jutri dopoldne.

Na facebook profilu Matica Munca je Munčeva žena zapisala: »Maticu je bila pravkar odvzeta prostost, prav tako Nataliji Markač. Matica so odpeljali na Policijsko postajo Moste, kjer bo verjetno vsaj 48 ur. Prostost mu je bila odvzeta zaradi odvzema mladoletne osebe in izsiljevanja.«

Matic Munc iz Svetovalnica Akcija! je bil zastopnik dekličinega očeta Boštjana Kakerja, ki mu je senat slovenjgaškega okrožnega sodišča 15. marca obsodilo na tri in pol leta zapora. Spoznalo ga za krivega, da v sostorilstvu z vsaj eno neznano osebo protipravno zadržuje petletno hči in z omejevanjem vseh socialnih stikov ogroža njen razvoj, zato je bil obsojen tudi zanemarjanja mladoletne osebe.

Policisti deklico še vedno iščejo

Munc je dan po odličitvi sodišča dejal, da gre v primeru »koroške deklice« sistemsko korupcijo sodstva, centrov za socialno delo in policije, vpletena pa da je tudi nekdanja ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs, ki je odvetnica dekličine mame.

Sodišče je deklico leta 2010 pravnomočno dodelilo v varstvo in skrb mami, vendar pa mama deklice, ki je bila do takrat pri očetu, ni videla od oktobra 2010.

Policisti deklice Klare Kaker še vedno niso našli - iščejo jo od marca lani -, kljub temu, da so novembra lani v javnost poslali njeno fotografijo, ki je, skupaj z dekličinimi podatki, obljavljena tudi na spletni strani Interpola.