Avtocestni lopovi so dobro organizirani

Čedalje več tatvin se zgodi na avtocestnih počivališčih, policija opozarja na samozaščito.

Objavljeno
27. julij 2014 18.57
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika
Ljubljana – Zadnja leta se na avtocestah na povezavah Italija–Madžarska in Avstrija–Hrvaška povečuje število kaznivih dejanj tatvin in drznih tatvin. Samo v letošnjem prvem polletju je bilo tovrstnih primerov 232, to je skoraj toliko, kot je bilo leta 2009 vseh kaznivih dejanj. Avtocestnim lopovom pri tem ne zmanjka domišljije.

Na območju slovenskega avtocestnega križa in v njegovi neposredni okolici storilci tatvin in drznih tatvin uporabljajo raznovrstne načine, s katerimi okradejo voznike, opozarja slovenska policija. Na počivališčih zavajajo ljudi, da tako pritegnejo njihovo pozornost, nato pa ponavadi v akcijo stopijo sostorilci: »Še vedno se pojavljajo primeri, ko poskušajo tujci na počivališčih ob avtocestah pritegniti pozornost drugih udeležencev v prometu in jim prodati ponarejeno blago, lažen »zlat« nakit iz medenine ali pa situacijo izkoristijo za to, da njihovi sostorilci iz vozil ukradejo torbice, denarnice, mobilne telefone in druge vrednosti. Prav tako poznamo primere, ko storilci na počivališču ali na bencinskem servisu preluknjajo pnevmatiko na vozilu oškodovanca in se kasneje, ko se oškodovanec nekaj kilometrov naprej na avtocesti ustavi zaradi izpraznjene pnevmatike, pripeljejo za njim, mu ponudijo pomoč in ga nato okradejo,« svarijo na policiji.

Predrzni kradejo tudi, ko vozniki spijo v tovornjaku

Tatovi so dejavni tudi ponoči, ko pogosto izkoristijo odsotnost voznikov osebnih ali tovornih vozil in vlomijo v vozila in kabine tovornih vozil, ki jih nato izpraznijo. Tisti bolj predrzni pa svoj posel opravijo celo, kadar vozniki spijo v svojih vozilih. »Običajno ta kazniva dejanja izvaja več storilcev hkrati, njihove naloge pa so pri tem razdeljene. Tovrstna kazniva dejanja pogosto izvršujejo tuji državljani, kot žrtve kaznivih dejanj se pojavljajo tako slovenski državljani kot tudi tujci, ki potujejo skozi Slovenijo,« še pravijo na policiji.

Avtocestni tatovi delujejo od Budimpešte do Vidma

O skupinah, ki delujejo na avtocestah, je pred kratkim za Delo spregovoril Aleš Kegljevič, vodja oddelka za premoženjsko kriminaliteto na generalni policijski upravi. Kot je povedal, z italijanskimi in madžarskimi kolegi večkrat ugotavljajo, da imajo opraviti z istimi osumljenci, ki ponavadi organizirano delujejo na poti od Budimpešte prek Slovenije do Vidma in Milana. Storilci se v Sloveniji niti ne zadržujejo niti od tod ne organizirajo, ampak najpogosteje delujejo iz prej omenjenih mest. Večinoma gre za dobro organizirane kriminalce s Kosova ali iz Albanije, Romunije in Bolgarije. S temi narodnostmi imajo težave tudi druge evropske policije. Po analizah je približno 80 odstotkov storilcev tujcev, večina jih deluje v okviru organiziranih združb. Stalne navzočnosti policija na počivališčih ne more zagotoviti, zato se je treba po njegovem mnenju največ prizadevati pri preventivi, obveščanju voznikov in samozaščiti.

Policija voznikom in potnikom svetuje, da pri postankih na avtocestnih počivališčih ves čas postanka posvečajo ustrezno pozornost svojemu vozilu: »Vozilo naj, če se oddaljijo od njega, zaklenejo, vrednejših predmetov, kot so prenosni računalniki, denarnice in telefoni, pa naj ne puščajo na vidnih mestih v vozilu,« pravijo. Če pa bi vas kdo poskušal ustaviti med vožnjo po avtocesti, tega ne počnite, saj to ni pametno že zaradi prometne varnosti.

Vse, ki bi na počivališčih ali avtocesti opazili sumljive ljudi, ki se pretvarjajo, da potrebujejo pomoč ali pa želijo pomagati, pri tem pa bi lahko imeli za bregom kaj drugega, naj to nemudoma sporočijo policiji na telefonsko številko 113 ali anonimno telefonsko številko 080 12 00.