Balkanski bojevnik bo bogatejši za odškodnino - 8190 evrov

Boštjan Kopčič bo zaradi neustreznih razmer v priporu prejel več denarja, kot ga je zahteval.

Objavljeno
28. november 2014 14.07
Posodobljeno
28. november 2014 22.00
dja*balkanski bojevnik
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika

Ljubljana - Ker je vlada potrdila poravnavo, ki jo je državno pravobranilstvo sklenilo z Boštjanom Kopčičem, enim od obdolženih Balkanskih bojevnikov, bo ta bogatejši za 8190 evrov, kolikor mu bo država plačala za duševne bolečine zaradi neustreznih pogojev bivanja v prenatrpanem priporu na ljubljanski Povšetovi med 2010. in 2012.

Kopčič se je v ljubljanskem priporu znašel maja 2010 zaradi suma, da je člen slovenskega dela mednarodne združbe prekupčevalcev z mamili, ki jo vodi Srb Darko Šarić, medtem ko je domnevni vodja slovenskega dela združbe po prepričanju slovenskih tožilcev Dragan Tošić. Specializirano državno tožilstvo je obtožbo spisalo zoper 17 obdolžencev, poleg Tošića in Kopčiča še zoper Dragana Beljkaša, Jakoba Remškarja, Mirzeta Lucevića, Petra Khermayerja, Anesa Selmana, Roberta Šabića, Dejana Zupana, Marka Bublića, Đemajlija Mandjuko, Miralema Lucevića, Sandro Udrih, Suzano Remškar, Zdenka Kondić, Valterja Abramovića in Tadeja Poljaka.

Četverica obdolženih (Selman, Bublić, Zupan in Udrihova) je bila pravnomočno obsojena, medtem ko je okrožno sodišče Tošića in dvanajsterico, med njimi tudi Kopčiča, oprostilo očitkov vpletenosti v trgovino z mamili, potem ko so iz kazenskega spisa izločili tako rekoč vse dokaze, ki so jih zbrali srbski in slovenski preiskovalci. Potem ko je višje sodišče sodbo razveljavilo in v spis vrnilo izločene dokaze, jim sodijo ponovno.

Kopčič je za zapahi ljubljanskega pripora prebil dve leti in pol, ko so ga, tako kot soobdolžene pripornike, izpustili malo pred koncem sojenja novembra 2012. Od države je zaradi duševnih bolečin, ki jih je menda utrpel zaradi gneče in utesnjenosti med bivanjem na Povšetovi, s tožbo terjal odškodnino v višini ...... evrov. Pravobranilstvo je s Kopčičem v začetku tega meseca sklenilo sodno poravnavo, s katero se je zavezalo, da mu bo Republika Slovenija plačala odškodnino v višini 8190 evrov z zakonskimi zamudnimi obrestmi.

Poravnava je bila sprva pogojna, saj jo je morala odobriti še vlada, a zdaj je jasno, da bo Kopčičev račun bogatejši za omenjeni znesek in obresti, saj je vlada poravnavo potrdila. Odškodnino mora plačati ministrstvo za pravosodje oziroma Uprava RS za izvrševanje kazenksih sankcij, zadnji dan za izplačilo pa je 11. decembra, pojasnjujejo na pravobranilstvu.

Podlaga za izplačilo tovrstne odškodnine je sodba Evropskega sodišča za človekove pravice, ki je že 2011. razsodilo, da so bile petim zaprtim osebam na Povšetovi kršene pravice iz določbe evropske konvencije o človekovih pravicah, ki prepoveduje nečloveško in ponižujoče ravnanje. Ker so bili zaprti v celici, veliki 16,3 kvadratnega metra, s petimi ali šestimi posteljami, je posameznemu zaporniku povprečno pripadalo 2,7 kvadratnega metra prostora, dva sta bila lahko zunaj celice povprečno dve uri in pol na dan, trije pa več kot devet ur, pri čemer so večino časa so prebili v prostoru za rekreacijo, velikem 50 kvadratnih metrov, kjer je hkrati lahko največ deset zapornikov, jim je morala država plačati odškodnino, ki je znašala od 6000 do 8000 evrov.