Balkanski bojevnik: listine dokazujejo povezanost z mednarodno združbo preprodajalcev

Dva od obtoženih naj bi skrbela za avtomobile Hrvata, ki so ga prijeli ob zasegu dveh ton kokaina v Urugvaju.

Objavljeno
07. julij 2011 13.03
Posodobljeno
07. julij 2011 13.03
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Ljubljana - Danes prebrane listine na sojenju v zadevi Balkanski bojevnik dokazujejo povezanost slovenskih obtožencev v mednarodno združbo, ki se je ukvarjala s preprodajo kokaina.

Obtožena Valter Abramovič in Tadej Poljak naj bi namreč skrbela za avtomobile Hrvata, ki so ga pred slabima dvema letoma prijeli ob zasegu dveh ton kokaina v Urugvaju.

Hrvaškega državljana Anastazija Martinčiča so oktobra 2009 prijeli v Urugvaju na ladji, na kateri sta bili več kot dve toni kokaina. Martinčič pa je imel v Portorožu najet tako apartma kot garaže, v njih pa, kot izhaja iz prebranih listin, več motornih vozil in avtomobilov.

Enega od njih je po zasegu kokaina v Urugvaju odpeljal Abramovič, piše v listinah, v katerih ugotavljajo tudi, da so bili Abramovič, Poljak in Martinčič dobri prijatelji.

Večkrat je bil omenjen tudi prvoobtoženi Dragan Tošić. Skupaj s soobtoženim Jakobom Remškarjem in nekaterimi drugimi naj bi po navedbah iz listin organiziral preprodajo droge.

V zvezi s tem se je omenjalo tudi potovanja v Južnoafriško republiko, vendar je zagovornik obtoženega Dragana Beljkaša Saša Ravnik zatrdil, da je "spis poln dokazov", ki izpodbijajo navedbe, da je Tošić Beljkaša, Remškarja in Mirzeta Lucevića pošiljal v Južnoafriško republiko.

Sojenje v zadevi Balkanski bojevnik se je začelo pred slabima dvema mesecema. Na zatožno klop ljubljanskega okrožnega sodišča so poleg Tošića, Beljkaša, Remškarja, Abramoviča, Poljaka in Mirzeta Lucevića sedli še Peter Khermayer, Robert Šabić, Miralem Lucević, Boštjan Kopčič, Anes Selman, Sandra Udrih, Đemajli Manđuka, Marko Bublič, Dejan Zupan, Suzana Remškar in Zdenka Kondić. Vseh 17 je vpletenost v trgovino s kokainom zanikalo.