Balkanski bojevnik: obramba vztrajno zatrjuje, da so slovenski policisti prirejali podatke

Avstrijska policija je med preiskavo menda prišla na sled tudi nekaterim domnevnim članom slovenske kokainske naveze.

Objavljeno
12. julij 2011 12.43
Posodobljeno
12. julij 2011 12.43
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika
Ljubljana - Sojenje v zadevi Balkanski bojevnik se je danes nadaljevalo z branjem pobud policije, predlogov tožilstva in odredb sodišča za nadzor elektronskih komunikacij obtoženih, ki so jih nekateri zagovorniki spet označili za nezakonite, češ da vse temelji na podlagi prirejenih in celo izmišljenih podatkov slovenske policije.

Ker so bile v preiskavo vpete tudi tuje varnostne službe, je bilo slišati celo očitek, »da to spominja na že dvakrat videno zgodbo v Sloveniji (Čista lopata in afera Patria, op. p.), ko so slovenski organi pregona v tujino izvozili nekatere podatke in jih potem iz tujine uvozili«.

V pobudi ljubljanskih kriminalistov med drugim piše, da so jih o domnevnih nečednih poslih Marka Bublića in Anesa Selmana obvestili avstrijski kolegi, in sicer so ju identificirali, ko so preiskovali makedonsko-srbsko kriminalno združbo, ki se je v Avstriji ukvarjala z mamilarskimi posli.

Bublić je menda po navodilih Dragana Tošića skrbel za najem prostorov na Dunaju, urejal prevoz denarja in skrbel za organizacijo tako imenovanih stražarjev prepovedane droge. Tošić se je po prepričanju preiskovalcev na začetku lanskega leta sestal z nekaterimi obtoženimi in jim dal navodila za skladiščenje kokaina na Dunaju.

Odvetnik Luka Zajc iz odvetniške družbe Čeferin, Tošićev zagovornik, je po prebrani pobudi policije za tajne prisluhe in sledenje povedal, da gre le za sklepanje policistov, da je Tošić dajal navodila za skladiščenje droge, saj tega niso podprli s prav nobenim dokazom.

Selmanov zagovornik, odvetnik Dejan Markovič, je sodišču predlagal, naj od avstrijskih preiskovalcev pridobi vse podatke o informatorju, ki je zbiral in posredoval podatke o Selmanu. Bublićev zagovornik Marko Puš pa je pristavil, naj zaslišijo tudi odgovorno osebo avstrijskih varnostnih organov. Podatke slovenske policije in tožilstva je označil za prirejene in izmišljene.

Na očitke o izvozu informacij iz Slovenije v tujino se je odzvala tožilka Blanka Žgajnar, ki je odvetnika Puša prosila, naj ji pojasni, v katerih primerih se je to že zgodilo.

»Če ne veste, je to vaš problem, jaz vam tega nisem dolžan pojasnjevati,« je bil kratek. Drugi Tošićev zagovornik, odvetnik Marko Bošnjak iz odvetniške družbe Čeferin, je pri tem še navrgel, da čeprav tožilstvo zdaj ponudi kakšne obremenilne dokaze, to ne vpliva na nezakonitost odredb, na podlagi katerih so preiskovalci prisluškovali in sledili obtoženim.

Obramba namreč ves čas vztraja, da je celotna preiskava potekala na podlagi nezakonitih odredb sodišča, kar, tako zagovorniki, pomeni, da so bili vsi nadaljnji postopki pridobljeni s kršitvijo človekovih pravic in ustave.

Sojenje sedemnajstim obtoženim (na zatožni klopi so poleg Tošića, Bublića in Selmana še brata Mirzet in Miralem Lucević, Boštjan Kopčić, Dragan Beljkaš, Peter Khermayer, Sandra Udrih, Ðemajli Mandjuka, Robert Šabić, Jakob Remškar, Valter Abramović, Tadej Poljak, Dejan Zupan, Suzana Remškar in Zdenka Kondić) se bo nadaljevalo v četrtek, potem bodo imeli mesec dni predaha, saj se začenjajo sodne počitnice.

V nadaljevanju pa je še vedno predvideno, da bo sojenje z izredno poostrenimi varnostnimi ukrepi potekalo vsak torek in četrtek.