Balkanski bojevnik: pričal policist, tokrat zaradi zasega orožja

Policisti so pri obtoženemu Boštjanu Kopčiču zasegli dva noža, ki se ju lahko uporablja pri borilnih veščinah.

Objavljeno
01. marec 2012 12.40
Posodobljeno
01. marec 2012 12.40
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Ljubljana - Na današnjem sojenju v zadevi Balkanski bojevnik ni bilo v ospredju vprašanje, ali so obtoženi preprodajali kokain, temveč orožje, natančneje dva noža, ki so ju zasegli v hišni preiskavi pri obtoženemu Boštjanu Kopčiču. Pričal je namreč policist, ki je o zasegu spisal poročilo, obramba pa je opozarjala, da je Kopčič noža kupil v trgovini.

Policist Miran Blejec je danes predsedniku senata Gorazdu Fabjančiču pojasnil, da so pri Kopčiču zasegli dva noža za metanje z obojestranskim rezilom, po zakonu o orožju pa sta zasežena predmeta prepovedana.

Dejal je, da noža sodita v kategorijo hladnega orožja, kamor poleg boksarjev, bodal, buzdovanov, gumijevk spadajo tudi drugi predmeti, »ki so prirejeni za napad«.

Razložil je, da so taki noži dostopni v prosti prodaji, vendar se jih lahko uporablja le v za to namenjenem prostoru in se jih ne sme prenašati okoli. Takšne nože se namreč lahko uporablja pri borilnih veščinah, je dodal. Podobno je po njegovih besedah tudi še z nekaterimi drugimi vrstami hladnega orožja, ki je dostopno v prosti prodaji in namenjeno uporabi v športnih objektih.

Obrambo, predvsem Kopčičevega zagovornika Gorazda Fišerja, je zmotila ohlapna zakonodaja pri določanju, katero orožje je prepovedano, in dejstvo, da so taki noži dostopni v prosti prodaji.

Tudi Kopčič sam je v zagovoru pojasnil, da je noža kupil v lovski trgovini v ljubljanskem BTC. To trgovino je ob začetku sojenja maja lani obiskal tudi Fišer in iste nože fotografiral, fotografijo pa izročil tako sodniku Fabjančiču kot tožilki Blanki Žgajnar.

Fišer je tudi danes opozoril, da so taki noži v nasprotju z nekaterimi drugimi vrstami prepovedanega orožja prosto dostopni. Njegovega kolega Luko Zajca, ki zagovarja prvoobtoženega Dragana Tošića, pa je zanimalo, ali so v trgovinah, kjer se prodaja take predmete, postavljena kakšna opozorila, da je tako orožje prepovedano, vendar so ugotovili, da takih opozoril ni.

Fišer je nadaljeval, da je v zakonu bolj splošno odločeno, kaj je prepovedano orožje, priča pa mu je tukaj pritrdila in menila, da »se o zadevi da razpravljati«. A hkrati je Blejc ocenil, da gre za predmet, ki nima druge splošne vrednosti, ampak je prirejeno za napad.

Fišer je zato pripomnil, ali se torej s takim nožem ne bi dalo salame rezati oziroma ali se ne bi dalo s kuhinjskim nožem človeka zabosti do smrti. Je pa nato tožilka Žgajnarjeva vprašala, ali bi se z zaseženimi noži lahko pokončalo človeka, priča pa je odvrnila: »Seveda«.

Kmalu bo minilo deset mesecev, odkar je 17 obtoženih sedlo na zatožno klop ljubljanskega okrožnega sodišča. Obtožnica sedemnajsterico bremeni trgovine s kokainom, vsi pa vpletenost v mamilarske posle zanikajo.

Obramba že od začetka sojenja tudi vztraja pri izločitvi dokazov, ki naj bi bili pridobljeni nezakonito in s kršenjem človekovih pravic. Sodišče mora o morebitni izločitvi dokazov odločiti do konca dokaznega postopka.