»Balkanski bojevniki« po mesecu in pol spet na sodišču

Sodišče ima le še tri mesece časa, da izreče sodbo, sicer bodo morali odpraviti pripore.

tor, 21.08.2012, 14:28
Sojenje v zadevi Balkanski bojevnik spremljamo tudi v Delu. Novinarske prispevke hranimo v Delovi dokumentaciji, do katere lahko dostopate registrirani in Premium uporabniki.

Ljubljana - Po mesecu in pol so obtoženi v zadevi Balkanski bojevnik danes spet sedli na zatožno klop ljubljanskega okrožnega sodišča. In čeprav ima sodišče le še tri mesece časa, da izreče sodbo, sicer bodo morali odpraviti pripore, se današnja obravnava ni nadaljevala z izvajanjem dokazov.

Predsednik senata Gorazd Fabjančič je danes namreč napovedal, da bodo na prihodnji obravnavi predvajali prisluhe telefonskih pogovorov Željka Vujanovića, domnevnega sodelavca slovenske skupine. Na eni od obravnav prihodnji teden pa naj bi zaslišali Draška Vukovića, prav tako nekdanjega domnevnega člana preprodajalskega združenja Darka Šarića, danes pa pričo oziroma policijskega sodelavca.

Obrambo je, tako kot večkrat doslej, na noge dvignila napoved predvajanja prisluhov Vujanoviću. Zagovorniki 17 obtoženih namreč že od začetka sojenja maja lani zaradi po njihovem mnenju nedovoljenih dokazov iz Srbije zahtevajo izločitev vseh listin iz spisa z izjemo obtožnice.

Odvetniki menijo, da prisluškovanje Vujanoviću ni potekalo v skladu z ustavno zagotovljenimi človekovimi pravicami in svoboščinami, saj je prisluškovala srbska varnostna agencija BIA (Bezbednosno-informativna agencija), ki da ni pooblaščena za prisluhe. Hkrati naj bi se Vujanoviću prisluškovalo dlje od zakonitega roka, še izpostavlja obramba. Sodišče mora o morebitni izločitvi dokazov odločiti do konca dokaznega postopka.

Kljub temu pa sta zagovornika prvoobtoženega Dragana Tošića, odvetnika Luka Zajc in Marko Bošnjak danes ponovno predlagala, naj senat odloča o predvajanju prisluhov Vujanoviću, saj da obstaja »nevarnost resnega učinka prejudiciranja«. Obramba je namreč že večkrat med postopkom zahtevala, naj se senat opredeli o teh prisluhih, vendar jim je Fabjančič vedno znova odgovoril, da bodo o tem odločili do konca dokaznega postopka.

Obrambi je pojasnil, da sodišče s predvajanjem prisluhov zadeve v ničemer ne prejudicira. Tudi okrožna državna tožilka Blanka Žgajnar je poudarila, da je senat ob načrtovanju dela na obravnavi skrbno pretehtal vse dokumente.

Žgajnarjeva sodišču zaupa, da bo postopke speljalo korektno in zakonito. Kot je dejala, imajo zagovorniki obtoženih svoj načrt, kako voditi obrambo, obenem pa meni, da tudi tožilstvo aktivno sodeluje v postopku. Tako je prepričana, da se zadeva približuje h koncu. Sojenje se bo po njenih besedah tako zaključilo najkasneje do konca novembra, ko se izteče dveletni rok od vložitve obtožnice. V primeru, da se sojenje v tem času ne bi zaključilo, bi morali priprte po zakonu o kazenskem postopku izpustiti.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se