»Bavčarju sem denar vrnil na neznanem kraju, ob neznanem času«

Kmalu bo znano, ali mora Bojan Korsika Igorju Bavčarju vrniti na lepe oči posojenih 400 tisočakov

Objavljeno
09. december 2016 16.40
Okrogla miza Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve z naslovom 25-letnica ''deklaracije za mir'', deklaracije proti slovenski vojski, na kateri so sodelovali predsednik SDS in prvi minister za obrambo v RS Janez Janša, prvi minister za notranje
Mitja Felc
Mitja Felc
Ljubljana – »Na neznanem kraju, ob neznanem času,« je v pravdnem postopku navrgel Bojan Korsika, ko ga je okrožna sodnica vprašala, kdaj in kje, kot je zatrdil, je Igorju Bavčarju vrnil 400.000 na lepe oči posojenih evrov. O tem, ali bo Korsika moral svojemu (nekdanjem) prijatelju vrniti izposojeni denar, bo sodnica stranke obvestila po pošti.

Na podlagi dolgoletnega prijateljstva in poslovnega sodelovanja je, vsaj v tem delu se oba vpletena strinjata, Igor Bavčar 6. novembra 2008 Bojanu Korsiki na bančni račun nakazal 400.000 evrov. Šlo je za posojilo za zagon medijskega projekta, ki naj bi ga bil izpeljal Korsika. Ker je šlo za brezobrestno posojilo, brez posebnih zavarovanj, jamstev ali roka za vračilo, se je zapletlo, saj Bavčar tega denarja ni dobil vrnjenega. Zato je sklenil po pravico na sodišče.

Po dveh izostankih zaradi bolezni, je včeraj svojo plat zgodbe Korsika le predstavil. Za začetek je potarnal, da je prav odškodninska tožba eden od razlogov, zakaj se je njegovo zdravstveno stanje poslabšalo, saj ga razjeda stres. V nadaljevanju potrdil, da mu je novembra 2008 Bavčar res nakazal 400 tisočakov, ki jih je nameraval porabiti za projekt izdaje časopisa in spletne medijske strani. Korsika je pojasnil še, da je k projektu povabil tudi Bavčarja, a mu je ta odvrnil, da nima časa, lahko pa mu posodi denar. Segla sta si v roko in bančna transakcija je stekla.

Kriza odnesla projekt, denar pa se je plemenitil

Ker je svet takrat vse bolj tonil v finančno in gospodarsko kriza, je nov medijski projekt ostal le v glavi idejnega vodje, denar pa je bil parkiran na bančnem računu. Posojilojemalec je poskrbel tudi za plemenitenje sredstev, saj je denar vezal za leto dni, po preteku tega časa, pa še za eno leto. Vmes so se nad Bavčarja zaradi suma pranja denarja v času, ko je bil predsednik uprave Istrabenza, zgrnili kriminalisti, v preiskavi pa preverjali tudi njegove finančne tokove. Sodišče je zato s sklepom januarja 2010 zamrznilo omenjenih 400.000 evrov.

Zakaj je denar, ko je sodišče poleti 2014 sredstva na bančnem računu sprostilo, prenesel na račun v Avstrijo, je zanimalo sodnico Barbaro Krpač Ulaga. »Ker mi je tako svetoval moj takratni odvetnik Damjan Mihevc,« je bil tožnik kratek v odgovoru. Mimogrede, odvetnik Mihevc je v tem postopku pooblaščenec Igorja Bavčarja. Korsika vztraja še, da je proti koncu 2009. leta Bavčarju predlagal, da mu denar vrne, a da se s tem ni strinjal, češ, »počakaj, da bom videl, kam bodo stvari peljale«. Toženec danes sklepa, da je Bavčar takrat že vedel, da zna biti zaradi nečednih poslov v kazenskem postopku.

Presenetil pa je Korsika, ko ga je sodnica vprašala, kje je danes izposojeni denar: »Dvignil sem ga in izročil Igorju Bavčarju.« Razumljivo je sodnica želela kakšen bolj konkreten dokaz, a tega ni dobila. Korsika namreč ocenjuje, da je za slovenska sodišča zadostna razlaga »na neznanem kraju, ob neznanem času«, kar je vse, kar je o domnevnem vračilu denarja razkril. Pristavil je še, da ne more povedati tudi zato, ker bi se s tem spravil v kazenski postopek. Ko je začel razglabljati, da ima Bavčar ogromne vsote gotovine, ga je sodnica ustavila, da to vendarle ni predmet tega postopka.

Brez podrobnosti, brez poslovnega načrta

Ob koncu zaslišanja je odvetnika Mihevca zanimalo, zakaj je le 11 dni po prejemu denarja tega vezal za leto dni, če je nameraval s projektom začeti v nekaj mesecih. A je vskočil pooblaščenec nasprotne strani, odvetnik Marko Makuc, ki je pojasnil, da je pogodba o vezavi vsebovala tudi člen, da se vezana vloga lahko tudi prekliče. Temu je prikimal tudi Korsika.

Korsika tako vztraja, da Bavčarju ni dolžan niti evra, hkrati pa, kot je zapisal že v odgovoru za tožbo, vztraja, da je primer že zastaral. A temu morda le ni tako, kot je jasno namignila sodnica, saj so bila sredstva po sklepu sodišča nekaj let zamrznjena in je vprašanje, če se ta čas šteje v zastaralni rok.

Ker je sodnica pred dnevi Bavčarja že zaslišala, je sklenila, da se dokazni postopek zaključi, o svoji odločitvi pa bo stranki obvestila po sodni pošti.

Spomnimo, da je da je Bavčar na prejšnjem naroku povedal, da ga je 2008. Korsika večkrat prosil za večjo vsoto denarja, da bi začel nek projekt. O podrobnostih projekta, kaj šele poslovnem načrtu, beseda ni tekla. Pozneje je izvedel, da s projektom ne bo nič, denar pa da je obstal vezan na bančnem računu.

»V tem času, ko so bila sredstva zamrznjena, denarja nisem zahteval nazaj, pred tem pa tudi ne,« je tožnik pojasnil pred sodnico. Ko je višje sodišče poleti 2014 sklenilo, da se sredstva odmrznejo, pa je Korsiko pozval, da je čas za vračilo. Ustno ga je pozval dvakrat, trdi, da mu je Korsika obljubil, da bo vrnil, potem pa se ga je začel izogibati. Sledil je pisni poziv, pozneje pa je Bavčar vložil tožbo.