Bil je na kraju zločina, ampak ali je tudi streljal?

Radenko Đurđević, obtožen uboja Mustafe Rastoderja, je po več letih spet sedel pred sodnike in ponovno zanikal očitke.

Objavljeno
27. maj 2015 18.58
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika

Ljubljana - Ni bilo pričakovati, da bo 30-letni Radenko Đurđević na predobravnavnem naroku na ljubljanskem okrožnem sodišču priznal, da je 19. januarja 2009 po mafijsko likvidiral 28-letnega Mustafo Rastoderja. »Ne priznam,« je bil res kratek Đurđević, ki uboj že od začetka zanika.

»Od danes ste prosti. Ali je takšna tudi vaša vest, pa sami najbolje veste,« je predsednik senata ljubljanskega okrožnega sodišča Boris Hrovat pred petimi leti dejal Radenku Đurđeviću po izreku oprostilne sodbe. Po mnenju senata ni bilo dvoma, da je bil Đurđević tam, ko je 19. januarja 2009 okoli druge ure zjutraj v kletnem stanovanju na Litostrojski 10 v Ljubljani umrl Mustafa Rastoder, fant njegove sestre. Da bi ga obsodili za uboj, tožilstvo je zahtevalo 15 let zapora, pa je bilo za senat dokazov premalo.

Pri Đurđeviću so res našli štiri delce, značilne za streljanje, a to še ne pomeni, da je bil strelec, temveč bi bil lahko le navzoč v sobi. Đurđevićev zagovornik, odvetnik Miha Kunič, je po sodbi dejal, da so na vrsti organi pregona, ki naj najdejo pravega storilca.

Na višjem sodišču obsojen

Rastoderja so tistega jutra pri odprtih vratih stanovanja našli mrtvega s TV-daljincem v roki. Nekdo je vanj izstrelil kar osem nabojev. Sodišče je takrat poudarilo, da je bil Rastoder človek, ki se je pečal z mamili in se je skregal s svojimi prijatelji, ti so sumljivi tudi njegovi družini. Rastoder je imel sovražnike, pred smrtjo pa okoli 20.000 evrov. Tudi hišnik bloka na Litostrojski je tistega večera videl neke ljudi, ki so se gibali v bližini. A Đurđević s tem še ni bil prost in še danes ni, saj se sodna kalvarija, ki je zadnja tri leta mirovala, še ni končala. Tožilstvo, prepričano, da so preiskovalci izsledili pravega morilca, se je pritožilo na višje sodišče in uspelo. Na začetku leta 2011, ko je na tehtnico postavilo argumente tožilstva in obrambe, je bil razplet povsem drugačen. Obtoženi je kriv, se je glasila sodba v imenu ljudstva. Obsodili so ga na 12 let zapora.

Med drugim se je sodnikom zdelo nenavadno vedenje matere obtoženega. V usodni noči, ko so nekateri slišali strele, je na stopnišču srečala soseda. Ta je opisal, da je bila precej živčna, sama od sebe pa mu je rekla, da sin spi v stanovanju. To je bilo za sodišče še dokaz več, da obtožencu niso verjeli. Đurđević je vse zanikal v pisnem zagovoru, na vprašanja pa ni hotel odgovarjati.

Prvič so zaslišali 37 prič 
in štiri izvedence

Po prepričanju sodnikov je motiv jasen. Obtoženec je Rastoderja krivil za sestrine težave z mamili in sklenil, da ga bo odstranil. Zato so dvomili tudi o iskrenosti solz, ki so pritekle naslednje jutro, ko je izvedel, da je sestrin fant umrl pod točo krogel. Đurđević je bil takrat edini, ki je v jutru po uboju neutolažljivo jokal za Mustafo, so povedali sosedje, ki se z Rastoderjem niso preveč razumeli.

Ko je postala znana odločitev višjih sodnikov, je zagovornik Kunič napisal zahtevo za varstvo zakonitosti. Vrhovni sodniki so obsodilno sodbo razveljavili in jo vrnili v ponovno odločanje višjim sodnikom. Ti so sklenili, da se bo celoten proces začel znova na okrožnem sodišču.

Postopek, ki je tri leta miroval, ker je bil spis predodeljen drugemu sodniku, bi tokrat lahko stekel hitreje. Prvič so okrožni sodniki opravili po 11 obravnavah, 37 zaslišanih pričah, svoja mnenja so povedali štirje izvedenci. Kunič je na predobravnavnem naroku včeraj povedal, da se strinja s tem, da izpovedi večine prič le preberejo, saj je negotovo, kaj novega bi sploh lahko od njih še izvedeli po šestih letih. Tožilstvo se bo do tega še opredelilo. Je pa Kunič povedal, da vztraja pri nekaterih dokaznih predlogih, ki jih je podal že med prvim postopkom. Bo pa senat pod predsedstvom sodnika Martina Jančarja po navodilih vrhovnih sodnikov neposredno zaslišal nekaj prič, med drugim tri kriminaliste in Bineta Jovanovića, pokojnikovega prijatelja, čigar ime se je večkrat povezovalo s smrtjo Rastoderja.

Da je Jovanović vpleten v sinovo smrt, je prepričan tudi pokojnikov oče, ki je bil včeraj prav tako vabljen na sodišče, a je njegova hči sporočila, da je psihično uničen, zato ga ne bo. Jovanović je po podatkih obrambe zdaj v osrednjem zaporu na Dobu. Sodišče bo po navodilih vrhovnih sodnikov ponovno zaslišalo tudi izvedenca balistične stroke Janeza Goljo, pred sodnike pa bo ponovno stopil tudi specialist klinične psihologije Emil Benedik in nov izvedenec za psihiatrijo, ki bo pregledal Đurđevića. Zaradi izdelave izvedenskega mnenja se bo sojenje nadaljevalo po sodnih počitnicah, sodnik je za konec avgusta in september razpisal pet narokov.