Bili naj bi »happy happy«, a so ostali brez denarja

Tamara Dolamič terja 25.000 evrov od podjetnice Špele Peternel, vodje sekte Happy happy.

Objavljeno
08. julij 2015 18.24
Marko Jakopec, kronika
Marko Jakopec, kronika
Ljubljana − »Če si hotel izstopiti iz projekta, si bil takoj deležen pritiskov, večurnega prepričevanja po telefonu in očitkov, da si nesposoben in na nizki stopnji zavesti,« je na sodišču pripovedovala Tamara Dolamič, ki za 25.000 evrov toži podjetje Špele Peternel Sina 5.

Dolamičeva je razložila, da se je na neki točki svojega življenja začela zanimati za numerologijo in da jo je prav to tudi pripeljalo do Peternelove in podjetja Sina 5. Udeležila se je nekaj tečajev numerologije, ki niso bili prav poceni, potem pa so jo povabili, naj v različne projekte podjetja Sina 5 vloži 25.000 evrov. To je tudi storila in o tem podpisala pismo o nameri. Kot je povedala, je v posel stopila zaradi obljub, da bo s finančnim vložkom postala delničarka podjetja, ki bo prinašalo precejšne dobičke. Pismo o nameri ji je tudi zagotavljalo vrnitev vplačanega vložka po petih letih, če bi to hotela. Dodala je še, da se je za vstop v podjetje odločila tudi zato, ker je do takrat v različne tečaje numerologije vložila že precej denarja in se ji je zdelo škoda, da bi šel v nič.

Ostala brez partnerja, prijateljev, sorodnikov

Povedala je še, da so se po vplačanem vložku močno spravili nanjo. V Sina 5 so izvedeli, da s partnerjem živita v novi hiši, zato so zanjo pripravili tako imenovani test, ki naj bi pokazal, kakšne dobičke bi lahko unovčila, če bi v podjetje vložila 100.000 evrov, ki naj bi jih dobila tako, da bi njen partner hišo ali prodal ali pa nanjo vezal bančno hipoteko. Ker iz tega posla ni bilo nič, so »testno« vsoto najprej znižali na 50.000, nato pa na 25.000 evrov.

Za Sina 5 je pridobivala tudi nove stranke za udeležbo na energijskih programih Špele Peternel in za svoje delo prejemala provizijo. Uspelo ji je menda privabiti približno deset strank in v dveh mesecih je naredila 50.000 evrov prometa. Zatrdila je, da je od tega prometa prejela le dva tisoč evrov provizije, preostalo pa naj bi bila kompenzacija za udeležbo na intenzivnih energijskih treningih. Tožnica v tožbi še trdi, da v določenem obdobju, čeprav je pripeljala nove stranke, skoraj pol leta ni prejemala izplačil za opravljeno delo, vse s pojasnili, češ da ni dosegla norme, to je pripeljati 50 strank na energijski program.

Poleg tega ji je Peternelova dejala, da mora iz rok izpustiti vse druge projekte in se popolnoma predati njenim sporočilom. Posledično se je ob vsakodnevni popolni zasedenosti v sekti njeno življenje vse bolj zapletalo. Rezultat je bil, da je Dolamičeva zapustila partnerja, s katerim je živela šest let, izgubila stike z večino prijateljev in sorodnikov ter opustila študij. Nazadnje se je v začetku aprila 2012 odločila, da prekine sodelovanje s podjetjem Sina 5.

Glavna obravnava je končana, sodba, ki jo bodo stranke prejele po pošti, pa bo znana v približno mesecu dni.

Čimvečkrat so morali ponavljati besedo

O sekti Peternelove, ki je v javnosti dobila ime Happy happy, saj so članom priporočali, naj si čim pogosteje ponavljajo angleško besedo happy (srečen), je bilo najprej veliko govora na različnih spletnih portalih. Njeno podjetje Sina 5 je pripravljalo osnovne tečaje numerologije, ki naj bi stali po 700 ali celo 1200 evrov, pa tudi intenzivne tečaje te vrste, tudi za 24 tisočakov. Širile so se govorice o letnem treningu pozitivne energije za 14.400 evrov in podobno. V tako imenovanem energijskem salonu, ki je nekaj časa deloval na ljubljanskem Viču, so se uradno ukvarjali z višjo stopnjo energije in zmožnostjo pozitivnega mišljenja, a je bilo iz opisa strank razbrati, da je vodjo zanimal predvsem denar.

Sum, da Peternelova ne deluje po črki zakona, so nato potrdili tudi kriminalisti. Avgusta 2013 je policija sporočila, da je menda osumljenka pod pretvezo zagotavljanja pozitivne energije, ki bo vplivala na življenjsko uspešnost, oškodovance prepričala, da so ji izročali izrazito nesorazmerno visoke zneske v zameno za izvajanje tretmajev za izboljšanje pozitivne energije, uspešnost in boljše počutje oziroma kot vložek v njeno dejavnost. Po podatkih policije naj bi ji med letoma 2008 in 2011 oškodovanci za njene storitve plačali kar 2,7 milijona evrov. Proti 43-letni podjetnici, ki je med drugim menda obljubljala, da bo šel denar v nekakšno oazo, kjer bodo člani živeli srečno, in velnese v ZDA, je tožilstvo spisalo obtožnico zaradi petih poslovnih goljufij in pranja denarja.