Bivšemu šefu Konstruktorja pogojna zaporna in denarna kazen

Marjan Pinter priznal in se pogodil za pet mesecev in dva tisočaka pogojne kazni.

Objavljeno
16. januar 2015 14.33
regent sojenje
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor
Maribor – Odmevna podkupovalna afera pri gradbenih poslih je za nekdanjega šefa gradbenega podjetja Konstruktor VGR Marjana Pinterja končana. S tožilstvom je sklenil sporazum o priznanju krivde in sodišče ga je formalno obsodilo na pet mesecev pogojne zaporne kazni.

Marjanu Pinterju, ki je bil uradno prokurist Konstruktorja, sicer pa alfa in omega tega že propadlega mariborskega gradbinca, ne bo treba v zapor, če v dveh letih ne bo zagrešil enakega kaznivega dejanja. Prav tako mu ob takšnem scenariju ne bo treba plačati stranske denarne kazni v višini 60 dnevnih zneskov, ki po besedah okrožne sodnice Vanje Verdel Kokol znaša natanko 2014,20 evra.

Sodnica je v kratki obrazložitvi sodbe poudarila, da Pinterjevo priznanje potrjujejo izpovedbe nekaterih prič ter prestreženi telefonski pogovori med njim in Vinkom Mercem, nekdanjim šefom oddelka za okolje in prostor tukajšnje upravne enote. Pinter je namreč priznal, da je slednjemu skupaj izročil 12.000 evrov in mu omogočil brezplačno parkiranje avtodoma v prostorih Konstruktorja. Ob priznanju krivde je sicer Marjan Pinter dejal: »Merc je to zahteval kot posojilo, ki pa ga do danes še ni vrnil.« Telefonske pogovore med Pinterjem in Mercem je policija prestregla, ko je prisluškovala nekdanjemu mariborskemu županu Francu Kanglerju. Najprej so prisluškovali njemu, potem pa so preiskavo počasi razširili še na druge osumljence in med njimi se je znašel tudi Merc.

Priložnost priznati krivdo

Ta je menda Konstruktorju v zameno za podkupnino skozi prste pogledal dvakrat. Pinterju je domnevno svetoval, kako naj nadaljuje gradnjo prestižnih Maistrovih dvorov v središču mesta, saj se je v postopku pojavil stranski udeleženec, sam pa je domnevno zavlačeval z izdajo novega gradbenega dovoljenja.

V drugem primeru je baje šel Konstruktorju na roko pri gradnji stanovanjskih blokov pod Pohorjem. Delavci so namreč odkrili arheološko najdišče, in da gradnja ne bi zastala, je Merc domnevno zavlačeval z izdajo sklepa o obnovi postopka tako, da ga je upravna enota vročevala prejšnjim lastnikom. S tem je Konstruktor pridobil čas in gradil naprej.

Merc, okrog katerega se v obtožnici po neuradnih podatkih menda bolj ali manj vrti vse, se o krivdi še ni izrekel. Njegov zagovornik Tomaž Bromše je namreč zahteval izločitev sodnice Verdel Kokolove, češ da obstaja dvom o njeni nepristranskosti. Sporazum med Pinterjem in tožilstvom o priznanju krivde je namreč sprejela, ker je podprt z dokazi v spisu, ter s tem po prepričanju Bromšeta prejudicirala odločitev v tej zadevi in se vnaprej opredelila do vsebine dokazov.

Sodnica njegove zahteve pred enim tednom ni zavrnila, saj ni zaznala elementov zavlačevanja postopka, zato je o njej odločila predsednica Okrožnega sodišča v Mariboru Alenka Zadravec. A Bromšetu ni uspelo, Zadravčeva je zahtevo zavrnila, je po izreku kazni Marjanu Pinterju povedala Vanja Verdel Kokol in oznanila, da je predobravnavni narok razpisala za 3. februar. Poleg Merca bodo takrat priložnost priznati krivdo ali ne dobili še Blaž Mlinarič in Viktor Lednik iz propadlega gradbenega podjetja MTB, predstavnik družbe AJM (investitor bloka pod Pohorjem) Danijel Keuc in Miran Muršič iz družbe MM-Car.