Bo Zidar kdaj sedel na zatožno klop?

Komisija izvedencev je ugotovila, da Ivan Zidar zaradi zdravstvenega stanja ni zmožen za sojenje.

Objavljeno
22. januar 2014 16.22
Ljubljana 15.04.2011 - Sojenje v zadevi Cista lopata - Ivan Zidar v spremstvu zdravstvenega delavca.foto:Blaz Samec/DELO
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika
Ljubljana – Sklep komisije petih izvedencev medicinske stroke, ki je ugotavljala, ali je Ivan Zidar sposoben priti na sodišče in se izreči o očitkih tožilstva, ne pušča veliko dvomov. Nekdanji prvi mož propadlega gradbenega giganta SCT je po ugotovitvah izvedencev nezmožen sodelovanja na sojenju.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču zoper Zidarja poteka več sodnih postopkov, ki pa jih ne morejo izpeljati, ker se nekdanji prvi mož SCT zaradi krhkega zdravja sodnih obravnav ne udeležuje. Zato je ljubljanska okrožna sodnica Vesna Podjed, ki obravnava enega izmed primerov, komisiji za izvedenska mnenja ljubljanske medicinske fakultete naložila izdelavo izvedenskega mnenja oziroma njegovo dopolnitev, ugotovitve komisije pa bo moralo sodišče najbrž upoštevati tudi v drugih postopkih, ki potekajo zoper Zidarja.

Zdravstveno stanje se mu je poslabšalo

Že lanskega junija je komisija ljubljanske medicinske fakultete po naročilu sodišča izdelala mnenje o zdravstvenem stanju 75-letnega Zidarja in ugotovila, da je zmožen zgolj zelo omejenega sodelovanja na obravnavi. Zidar je bil takrat po ugotovitvah izvedencev fizično zmožen sodelovati na sojenju v omejenem časovnem obsegu z obveznimi desetminutnimi odmori vsaj vsako slabo uro, med sojenjem bi moral imeti možnost spreminjanja položaja telesa. Izvedenci so takrat tudi ugotovili, da je njegovo duševno stanje še bolj krhko, saj je zmožen miselne zbranosti le kratek čas, zato bi utegnilo biti že četrturno aktivno spremljanje obravnave zanj preveč naporno.

Da Zidar ni zmožen spremljati sojenja, pa sta zatrjevala njegov osebni zdravnik in bolnišnični psihiater, ki ju je sodišče zaslišalo v začetku decembra lani. Zdaj je po naših podatkih enako ugotovila komisija izvedencev medicinske fakultete, ki ji je sodnica naložila, naj ugotovi, ali se je Zidarjevo zdravstveno stanje kaj spremenilo od izdelave prejšnjega izvedenskega mnenja ter ali je zmožen sodelovati na sojenju in se udeleževati glavnih obravnav. Prav tako jo je zanimalo, kdaj bo tega zmožen, v kolikšnem obsegu in pod katerimi pogoji.

Izvedenec ortopedije, nevrokirurgije, nevrologije, interne medicine in psihiatrije so po naših podatkih ugotovili, da se je Zidarjevo zdravstveno stanje precej poslabšalo od zadnjega mnenja. In tudi če bi bil po ugotovitvah ortopeda, nevrologa in nevrokirurga pod določenimi pogoji morda celo zmožen sodelovanja na sojenju v izjemno omejenem obsegu (največ pol ure oziroma uro z desetminutnimi premori), je menda njegovo duševno stanje tisto, zaradi katerega kljub morebitnim prilagojenim pogojem niti v prihodnje ne bo zmožen za sodni postopek.

Njegovo duševno stanje se je po ugotovitvah izvedenke psihiatrične stroke opazno poslabšalo in menda ne kaže, da bi se utegnilo kakor koli izboljšati. Da ni zmožen abstraktnega razmišljanja ali zbranega pogovarjanja o eni temi oziroma globljih pomenov stvari ter da se bolj kot o sedanjosti raje pogovarja o preteklosti, sta pred dobrim mesecem zatrjevala tudi njegov osebni zdravnik in bolnišnični psihiater, izvedenka psihiatrije pa je ugotovila še, da bi se Zidar zaradi vseh ugotovljenih motenj tudi težko izrekel o krivdi.

A na ljubljanskem okrožnem sodišču pojasnjujejo, da pisna dopolnitev izvedenskega mnenja »še ne prinaša sklepa o tem, ali je Zidar sposoben oziroma nesposoben spremljanja obravnav«. Sodnica Podjed je tako ugodila predlogu državnega tožilstva, da na naslednji obravnavi neposredno zasliši izvedence komisije za fakultetna izvedenska mnenja »in na podlagi njihovega mnenja sprejme odločitev o nadaljevanju postopka zoper Zidarja. Ob tem pojasnjujemo, da posameznih kazenskih postopkov ne gre enačiti med seboj, kar pomeni, da sodniki v posameznih zadevah niso nujno vezani na mnenje oziroma odločitev sodnika, sprejetem v enem postopku,« še dodajajo na sodišču. A je ne glede na to najbrž malo verjetno, da bi izvedenci v drugem postopku ugotovili drugače ali da bi lahko sodišče obšlo izvedensko mnenje.

Nesposoben za prestajanje kazni zapora

Zaradi slabega zdravstvenega stanja je sodišče Zidarju oktobra lani za eno leto odložilo izvršitev 14-mesečne zaporne kazni, ki bi jo ta moral prestati v zadevi Čista lopata. Izvedenci so ugotovili, da potrebuje stalno pomoč tretje osebe in da v zaporu ni ustreznih razmer za takšne bolnike. Odlog se mu bo iztekel 1. oktobra letos in ga je mogoče podaljšati, a je možnost, da bo Zidar kdaj odšel za zapahe, tudi glede na zadnje mnenje strokovnjakov, najbrž izjemno majhna.