Mihaela Karnerja »odmrznili«

Trgovanje s steroidi in pranje denarja: Mihaelu Karnerju se obeta zmaga v boju z ameriškim pravosodjem.

Objavljeno
06. januar 2015 20.35
Hiša Karner
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana

Ljubljana – Mihaelu Karnerju se obeta zmaga v boju z ameriškim pravosodjem, ki ga preganja zaradi domnevno nezakonitega trgovanja s steroidi in pranja denarja. Preiskovalni sodnik ljubljanskega okrožnega sodišča je namreč zavrnil tako predlog za začasno zamrznitev 14 parcel na Viču (Tovil) kot tudi za podaljšanje tega ukrepa.

Čeprav je sodnik Andrej Baraga oba sklepa podpisal že 14. oktobra, jih vsem strankam, kot kaže, niso mogli izročiti, saj so ju uradno obesili na razglasno tablo sodišča 2. januarja letos. Če se ameriško sodišče iz Massachusettsa, ki je oktobra leta 2013 prvič predlagalo, naj se v naši zemljiški knjigi odredi prepoved odtujitve ali obremenitve nepremičnin ali njihovih deležev, ki so v lasti podjetij Merideis in Velinvestment (Karner je direktor prvega in prokurist drugega), na sklepa ne bo pritožilo, bosta ta 20. januarja postala pravnomočna.

Po naših preverjanjih so Američani nad zavrnitvijo zahtevka razočarani, a se niso pritožili.

Zahtevek za zamrznitev premoženja so na okrožnem sodišču zavrnili, ker iz obtožbe zveznega okrožnega sodišča v Massachusettsu ni razvidno, da je Karner nezakonito uvažal in prodajal anabolične steroide tudi po 1. novembru 2008, ko je to postalo kaznivo tudi pri nas. Ker pred tem datumom v Sloveniji to ni bilo kaznivo, prošnji ameriških sodnih organov za mednarodno pravno pomoč po mnenju našega sodišča ni mogoče ugoditi.

Sodnik Baraga je večinoma sledil navedbam Odvetniške pisarne Čeferin, ki zastopa Karnerja. Resda ne predlogu, da bi bilo treba prošnjo ZDA zavreči že na začetku, da sodišče ni bilo pravilno sestavljeno, preiskovalni sodnik pa ne pristojen za odločanje o začasnem zavarovanju zahtevka (obtožnica iz ZDA ni sodna odločba, poleg tega med državama ne velja načelo medsebojnega priznavanja odločb v kazenskih zadevah).

Je pa pritrdil njegovim navedbam, da ameriška obtožnica govori le o Karnerjevem delovanju od leta 2000 do prve polovice 2008, in ne do leta 2010, in da se mu torej očita kazniva dejanja, ki po takratni slovenski zakonodaji niso bila kazniva. Zagovornik je dodal, da naše kazensko pravo ne pozna instituta zarote, ki se očita Karnerju, o pranju denarja pa da je mogoče govoriti le, ko gre za razpolaganje z denarjem, izvirajočim iz kaznivih dejanj. Dodal je, da nepremičnine na Viču niso v lasti obdolženca, ampak Merideisa in Velinvestmenta.

Ameriško pravosodje načrtuje, da bo Karnerju prišlo do živega z drugimi pravnimi sredstvi.