Bojan Križaj in Tržič še brez poravnave

Posestvo nekdanjega vrhunskega smučarja je še vedno ogroženo, od občine zahteva 219.985 evrov.

Objavljeno
13. junij 2014 14.52
Posodobljeno
13. junij 2014 21.00
*zabkar* skale krizaj
Marjana Hanc, kronika
Marjana Hanc, kronika
Kranj - »Smo bližje rešitvi. Zgodba gre v pozitivno smer,« je po obravnavi na kranjskem okrožnem sodišču dejal župan občine Tržič Borut Sajovic. Občino namreč toži njen častni občan Bojan Križaj.

Nekdanji vrhunski smučar, zdaj pa poslovnež, jo toži zaradi škode v skalnem podoru 13. maja 2010 in za odpravo škodne nevarnosti oziroma sanacijo območja nad njegovim posestvom ob stari cesti na Ljubelj.

Poravnalni narok v pravdni zadevi zaradi odškodninske tožbe v vrednosti 219.985 evrov je danes za zaprtimi vrati trajal približno 45 minut in se bo še nadaljeval. Brez komentarja sta sodišče najprej zapustila Križaj in njegova odvetnica, nato pa še pooblaščenec občine.

Le tržiški župan Borut Sajovic je novinarjem skopo pojasnil, da iščejo rešitev za saniranje skalnega podora. Pri sanaciji pa, kot je dejal, na državo, ki je občini Tržič obrnila hrbet, ne bo mogoče računati: »Trudili se bomo za rešitev, ki bo zagotovila varnost za vse. Je pa težko, saj ima narava svoje zakonitosti. Skale so bile tam zgoraj več milijonov let ... In vsi skupaj se čutimo odgovorne, da se kaj takega ne bi več ponovilo.«

Na vprašanje, čigavo je sploh območje Kamneka, s katerega se je pred dobrimi štiri leti utrgala 50 kubičnih metrov velika in 125 ton težka gmota ter zgrmela po hribu in se razdrobila na več velikih skal, je župan odgovoril, da je zemljiškoknjižni lastnik občina. »Iščemo rešitve in na sodišču smo se dogovorili, da ne bomo javno govorili o tem, v kateri smeri potekajo pogovori,« je poudaril župan.

Kot smo že poročali, je šest večjih skal poškodovalo oziroma uničilo pomožni objekt na 19.000 kvadratnih metrov velikem Križajevem posestvu med Tržičem in Podljubeljem, imenovanem tudi Maršalat. V tožbi pa je navedeno, da so bili poškodovani še ograja, vhodna vrtna vrata, dovozna cesta in parkirišče.

Občina je po podoru pred štirimi leti poskrbela za nujno, približno 20.000 evrov vredno sanacijo, Križaj pa zahteva, da občina plača temeljitejšo sanacijo, ki naj bi po oceni stala 190.000 evrov, in še 30.000 evrov odškodnine, s katero bi poravnal razliko med nastalo škodo in izplačano zavarovalnino. Zavarovalnica je namreč krila skoraj 113.000 evrov, medtem ko je sanacija poškodb stala 142.940 evrov.