Bolgarko je prodal za star avto

Mitov Ilijan Ivanov je služil s prostitutkami, dekleti je celo prodal.

čet, 12.04.2018, 06:00

Ljubljana – Zaradi trgovine z ljudmi so bolgarskega državljana Mitova Ilijana Ivanova decembra 2016 obsodili na pet let zapora, ker je v Slovenijo pripeljal dve bolgarski dekleti in ju izkoriščal za prostitucijo. A ker so v enem delu sodbo razveljavili, sojenje poteka znova.

Daniela je bila stara dobrih 20 let, ko jo je po očitkih iz obtožbe v roke dobil Mitov Ilijan Ivanov in jo skupaj z nekaterimi drugimi »domačimi« zvodniki izkoriščal. Dekle, ki je bilo brez zaposlitve in prihodkov, je domnevno dvakrat pripeljal v Slovenijo, očitki iz obtožnice segajo v leto 2010. Prvič naj bi jo, ni jasno, za kolikšen znesek, prodal mariborskemu zvodniku Vojku Potočniku.

Ta je njene storitve oglaševal in določal vse pogoje njenega dela – tako, recimo, ni imela vpliva na to, koliko strank in katere bo imela – ter na njen račun služil. Za klasični in oralni spolni odnos so stranke plačevale 50 evrov, za analni pa 100 evrov. A ves čas je bil njen šef domnevno tudi Ivanov, ki jo je nadziral in jo prevažal na različne konce Slovenije, kjer je delala. Z izkoriščanjem dekleta sta zaslužila oba, sama pa je od vsega dobila manj kot tretjino denarja.

Kasneje, junija 2011, pa je dekle prodal še enkrat, in sicer zakoncema Ejubu in Suzani Puškar, zvodnikoma, o katerih smo tudi že pisali. Tožilec Jože Levašič trdi, da sta Danielo kupila s starim avtomobilom kia clarus, vrednim 540 evrov. Imela sta podobne namene z njo.

Živela je v Novem mestu, dvakrat na teden sta jo vozila v Ljubljano, tudi tam je prodajala spolne storitve – pogoje sta določala onadva, imela je od pet do 12 spolnih odnosov na dan, ubogati pa je morala stroga navodila, sicer je sledila kazen, tudi fizična. Ko je tožilstvo zakonca Puškar seznanilo z dokazi proti njima, sta že leta 2012 priznala krivdo. Puškar je bil obsojen na tri leta in osem mesecev, Puškarjeva pa na eno leto in deset mesecev zapora.

Tokrat je na sojenje Bolgaru kot priča med drugim prišel prav Potočnik, ki so ga na sodišče pripeljali iz zapora. Potočnik, ki je pred nekaj leti utrpel možgansko kap, je s pomočjo pravosodnega policista težko zmogel do sodne dvorane, tam pa mu je sodnica pojasnila, da ima v tem postopku status priče, vendar ima pravico odkloniti odgovore na posamezna vprašanja, če bi si s tem lahko škodoval. Zaradi istega dekleta je tudi sam v postopku pred mariborskim sodiščem.


Potočnik se je v celoti skliceval na to, kar je že povedal, ko je bil zaslišan novembra 2016. Dejal je, da Daniela ni zanj nikoli delala, pripeljalo pa jo je neko drugo dekle, Aneliya. Poudaril je, da je Daniela delala za Mitova in Aneliyo in jima tudi dajala denar, verjetno provizijo. Vedel je, da je Bolgar zanjo plačal splav, ker je zanosila, nato pa je to odslužila z delom. A po njegovem sta obe dekleti delo v Sloveniji opravljali prostovoljno.


A tako tožilstvo kot kasneje tudi sodišče sta bili prepričani, da je tudi Aneliyo, ki je bila kot brezposelna vdova in mati dveh mladoletnih otrok ranljiva, izkoriščal za prostitucijo in jo kasneje prodal Potočniku. V tem delu je obsodba prestala sito višjega sodišča, le kazen so Ivanovu z dveh let in pol znižali na dve leti in dva meseca zapora. Del, ki se je nanašal na Danielo (zanj je dobil tri leta zapora), pa so razveljavili, ker je obtoženi na prvem sojenju ni imel priložnosti zaslišati, čeprav tega ni izrecno zahteval. To naj bi čez dober mesec rešili z videokonferenco.

Na sodišču so v vlogi priče pričakovali tudi Puškarja, ki pa je sodišču poslal bolniško opravičilo. Prebrali so še poročilo, ki ga je napisal tajni policijski delavec, ki mu je menda Bolgar prav tako poskušal prodati Danielo, in sicer za 1000 do 1500 evrov. A Ivanov zanika, da bi bil govor prav o tem dekletu, saj imena menda sploh ni omenjal.

Prijavi sovražni govor