Boljše uresničevanje pravic žrtev kaznivih dejanj

Določbe morajo biti iz evropske v nacionalne zakonodaje prenesene do 16. novembra 2015.

Objavljeno
09. marec 2014 18.31
Kronika
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika
Ljubljana – V Evropski uniji je po podatkih evropske komisije 75 milijonov ljudi vsako leto žrtev kaznivega dejanja. Da bi izboljšali uresničevanje njihovih pravic, ki jim jih zagotavlja evropska zakonodaja, je evropska komisija pred nedavnim sprejela nekatere ukrepe.

Nova pravila o osnovnih pravicah žrtev po vsej EU so bila sprejeta oktobra 2012, zakonodaja pa žrtvam kaznivih dejanj zagotavlja minimalno raven pravic po vsej Uniji, vključno z ustrezno podporo, informacijami in zaščito. Države članice morajo evropske določbe prenesti v svojo nacionalno zakonodajo do 16. novembra prihodnje leto, pri tem pa naj bi jim bile v pomoč ravno smernice, ki jih je v sodelovanju z organizacijami za podporo žrtvam in nacionalnimi organi držav članic pripravil generalni direktorat za pravosodje evropske komisije in vključujejo pojasnila o tem, kaj razne pravice iz direktive pomenijo v praksi.

Pravica do obveščenosti tako na primer pomeni, da morajo žrtve dobiti informacije o svojih pravicah že ob prvem stiku s policijo ali sodišči, okrepljene pravice pa bodo po prepričanju evropske komisije sleherni žrtvi zagotovile boljšo zaščito, informiranost in podporo. Zato bi morale države članice zagotoviti tesno sodelovanje policije, tožilstva, sodstva, socialnih služb in služb za podporo pri zagotavljanju posodobljenega pretoka informacij za žrtve, na primer z uporabo elektronskih sistemov.

Zaslišanje v maternem jeziku

Tako naj bi v primeru, ko državljan članice EU med bivanjem v drugi državi članici postane žrtev kaznivega dejanja, že na policijski postaji prejel informacije o svojih pravicah v svojem maternem jeziku, za to, da bi lahko podal izjavo v maternem jeziku, pa mu bodo priskrbeli tolmača. Žrtev kaznivega dejanja bo tako dobila prevedeno pisno potrdilo o svoji pritožbi; obvestili jo bodo o naslednjih korakih ter ji priporočili organizacijo, specializirano za pomoč žrtvam. Po vrnitvi v domovino jo bodo organi države članice, v kateri je bila žrtev kaznivega dejanja, še naprej obveščali o vseh fazah kazenskega postopka.

Direktiva EU o minimalnih standardih za žrtve kaznivih dejanj bo po prepričanju evropske komisije po vsej Uniji zagotovila, da bodo žrtve obravnavali spoštljivo ter da se bodo policisti, tožilci in sodniki usposabljali o ustreznih načinih njihove obravnave. Zagotovila bo tudi, da bodo žrtve dobile informacije o svojih pravicah in svoji zadevi na njim razumljiv način. Poleg tega bo nalagala, da jim bo podpora na voljo v vsaki državi članici in da bodo žrtve lahko sodelovale pri zaslišanjih, če bodo tako želele, na voljo pa jim bo tudi pomoč pri udeležbi na sojenju. Direktiva bo še zagotovila, da se bodo ranljive žrtve (denimo otroci, žrtve posilstev ali invalidi) opredelile in ustrezno zaščitile ter da bodo žrtve kaznivih dejanj med policijskimi preiskavami in med sodnimi postopki zaščitene.