Bombaš kmalu na zatožni klopi

Matevž Zajc naj bi bombo vrgel v zameno za službo.

Objavljeno
10. december 2014 15.57
mfe/bomba
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika

Ljubljana - Da je bombo vrgel zato, ker mu je naročnik - Mile, ki se na bolšjem sejmu ukvarja z orožjem - priskrbel službo, se je v preiskavi branil Matevž Zajc, ki je spremenil življenje upokojeni tožilki Jožici Boljte Brus. Zoper Zajca je tožilstvo vložilo obtožnico.

Tožilstvo meni, da je 27-letni Ljubljančan Matevž Zajc 15. septembra okoli 22.30, ko je prišel pred hišo nekdanje tožilke in prek ograje na dvorišče vrgel vojaško ročno bombo M52, vedel, da se Jožica Boljte Brus nahaja za priprtimi vhodnimi vrati v vetrolovu. Ker je bila zunaj tema, v vetrolovu pa je gorela luč, jo je lahko videl skozi razsvetljeno okno vetrolova. Tožilstvo je prepričano, da ji je hotel vzeti življenje, zato ga je obtožilo poskusa uboja.

Ker je s svojim dejanjem ogrozil tudi življenje njenih bližnjih in sosedov ter na tožilkinem avtomobilu in fasadi njene hiše ter hiše sosedovih povzročil za od 10.000 do 12.000 evrov škode, mu očitajo tudi povzročitev splošne nevarnosti. Zajcu so naprtili še očitek nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva, ker je doma hranil dve omenjeni jugoslovanski bombi.

Tri dni po prestanem zaporu

Zajc je dejanje na zaslišanju pred preiskovalno sodnico priznal. Povedal je, da je bombi, ki sta bili verjetno last njegovega pokojnega očeta oziroma starega očeta, našel med pospravljanjem hiše. Odpravil se je na bolšji sejem, kjer je menda neki Mile kupoval orožje. A Mile je imel drugačne načrte in mu je dejal, naj jih odvrže pri neki ograji in tako nekoga prestraši, je povedal Zajc. Čeprav sprva ni bil za to, mu je Mile v zameno obljubil službo na Žalah.

Zajc je povedal, da je prvo bombo odvrgel v travo, saj je bila slaba, drugo pa je spustil na drugo stran ograje in stekel stran. Čez nekaj sekund je počilo. Naslednjega dne je izvedel, da gre za tožilko, in se zavedel, kakšno neumnost je naredil in da bo to še velik problem. In res, po nekaj dneh so se oglasili policisti, saj so forenziki z bomb izolirali njegove sledi DNK.

Jožica Boljte Brus je v preiskavi potrdila, da se skozi okno pri prižgani luči lahko vidi njena silhueta. Tistega večera je tako kot ponavadi odšla kadit in se je usedla na stolček za vetrolovom. Medtem ko je kadila, je močno počilo. Povedala še je, da je dogodek njej in njeni družini močno spremenil življenje. V svoji dolgi karieri, v kateri je obravnavala veliko kazenskih zadev, tudi s področja organiziranega kriminala, se ni nikoli srečala z Zajcem, ne spomni se niti Mileta.

Tožilstvo je predlagalo podaljšanje pripora za Zajca, saj se boji, da bo ponovil dejanje. Opozorilo je, da gre za zelo temperamentnega človeka, ki se odziva agresivno in impulzivno, dejanje pa je storil le tri dni po tem, ko je prišel iz zapora. Zajc je bil že večkrat obsojen zaradi kaznivih dejanj z elementi nasilja.