Boris Popovič kriv zlorabe položaja

Obsojen je bil na tri leta zapora in dveletno prepoved opravljanja javne funkcije. Serming mora plačati 4,705 milijona evrov.

Objavljeno
11. april 2014 12.54
Posodobljeno
11. april 2014 14.09
popovič
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si

Koper – Tri leta zapora in dve leti prepovedi opravljanja županske funkcije je kazen, ki jo je prisodil tričlanski senat pod predsedstvom sodnice Meri Mikac koprskemu županu Borisu Popoviču zaradi zlorabe uradnega položaja, ker je leta 2007 omogočil protipravno premoženjsko korist podjetju Serming. Do pravnomočnosti sodbe lahko Popovič še vedno opravlja funkcijo župana, tudi kandidira na volitvah.

Direktorici občinske uprave Sabini Mozetič je senat dosodil eno leto zaporne kazni in dve leti prepovedi opravljanja funkcije direktorice občinske uprave, cenilcu Rajku Sredniku tudi enoletno zaporno kazen in dveletno prepoved dejavnosti. Spoznana sta za kriva, ker sta Popoviču pomagala pri kaznivem dejanju. Senat je odločil, da morajo trije obsojeni plačati stroške sodnega postopka (ta ne bo poceni, saj je trajal skoraj poldrugo leto, razpisanih pa je bilo 24 narokov). Poleg tega je izrekel ukrep odvzema protizakonito pridobljene premoženjske koristi družbi Serming, saj naj bi za osem hektarov zemljišča na območju Srmina plačala 4,7 milijona evrov premalo. To je znesek, ki ga mora doplačati Serming, če hoče obdržati zemljišče, sicer pa je senat podaljšal prepoved razpolaganja in prometa s spornim zemljiščem za še nadaljnjega pol leta.

Boris Popovič je po mnenju senata omogočil veliko premoženjsko korist Sermingu s tem, ko je dovolil (in najverjetneje zahteval), da so v besedilo razpisa za zbiranje javnih ponudb vnesli pogoj, da zemljišče lahko kupi le kupec, ki lahko dokaže, da lahko gradi na sosednjih dveh parcelah. Ker je bil lastnik teh zemljišč že skoraj deset let prej Serming, je bilo jasno, da je kupec lahko samo on. Vnos tega določila je Sabina Mozetič zahtevala od podrejenih občinskih uradnikov in jim naročila, da besedilo razpisa prinesejo v potrditev županu. Senat je ocenil, da cenilec Srednik ni izdelal korektne cenitve vrednosti zemljišča, ker naj bi bila primerjava doseženih cen v prometu nepremičnin na Srminu popolnoma neprimerna. (Popovič je v zagovoru temeljito dokazoval, da je bila dosežena cena 86 evrov za kvadratni meter daleč najvišja cena od vseh doseženih na območju Srmina kadar koli prej ali pozneje, in da srminske parcele niso primerljive s Tuševo, vendar njegovih dokazov senat ni upošteval.) Bolj je verjel sodnim cenilcem, ki so ugotovili, da naj bi bila realna cena za kvadratni meter zemljišča vsaj 145 evrov. Senat je ceno primerjal s tisto, ki jo je plačal Tuš sredi Kopra, v bližini nogometnega stadiona Bonifika.

Izrečena sodba je tako vznejevoljila Borisa Popoviča, Sabino Mozetič in Rajka Srednika, da so protestno odšli iz sodne dvorane in niso počakali na obrazložitev sodbe. Popovič je po izrečeni sodbi medijem še enkrat povedal, da ni vplival na pripravo besedila razpisa, da cenilca ni poznal in da ni imel nobenih interesov, da bi sodeloval z lastniki Serminga, saj prihajajo iz povsem nasprotne politične opcije in je bil direktor Serminga brat enega od koprskih sodnikov, poznejšega predsednika sodišča. Prepričan pa je, da je odločitev sodnice pričakovana zato, ker je tesna prijateljica Polke Boškovič, ki hoče nastopiti na županskih volitvah v Kopru. Popovič je napovedal pritožbo, vendar je prepričan, da bo tudi višje sodišče potrdilo sodbo okrožnega, ker je to edini način, da bi mu preprečili četrto županovanje v Kopru.