Bosanski državljan naj bi moril zaradi razžalitve

Policisti so razpadajoče truplo šentjurskega upokojenca našli šele po dveh mesecih. Za umor 13 let zapora.

Objavljeno
22. oktober 2014 18.26
Vili Einspieler, Celje
Vili Einspieler, Celje

Celje – Sodnica celjskega okrožnega sodišča Cvetka Posilovič je na današnjem predobravnavnem naroku obsodila Zafirja Rizvića, ki je bil obtožen za umor iz koristoljubja, na 13 let zapora. Rizvić je umor priznal in se s tožilcem pogodil za milejšo kazen.

Po navedbah tožilca Ivana Žaberla se je 27-letni bosanski državljan Zafir Rizvić, ki je umor priznal ob prijetju, želel pogoditi že pred vložitvijo obtožnice. Za umor iz koristoljubja je zagroženo najmanj 15 let in največ 30 let zapora, v primeru priznanja krivde pa je mogoče kazen omiliti.

Rizvić je na okruten način umoril 62-letnega Šentjurčana Alojza Podlogarja v kleti domačega stanovanjskega bloka Na Lipci 4 v neposredni bližini šentjurskega športnega parka. V kleti bloka je Podlogarjevo truplo razpadalo dva meseca. Šentjurski upokojenec je navezal stike z Rizvićem, ki so ga sosedje sprejeli z zadržki, kakšen mesec pred svojim skrivnostnim izginotjem aprila letos.

Z gasilnim aparatom po glavi

Iz obtožnice izhaja, da je Rizvić v kletnih prostorih stanovanjskega bloka trikrat udaril Podlogarja s srednje velikim gasilnim aparatom po glavi. Podlogar je obležal na tleh in izgubil zavest. Zaradi udarcev je imel na glavi večkrako razpočno rano, dolgo 30 milimetrov, raztrgnino na bradi, dolgo 20 milimetrov, in dvakratni prelom spodnje čeljustnice.

Rizvić ga je zvlekel v svoj kletni prostor številka osem in mu glavo tako močno povil s folijo, da mu je povzročil zlom podjezičnice, pri čemer je Podlogar zaradi nasilno prizadejanih poškodb glave in stisnjenja vratu umrl. Rizvić je dejanje storil iz koristoljubja in zato, da bi prikril kaznivo dejanje tatvine in ohranil protipravno premoženjsko korist. Po navedbah obtožnice je marca letos Podlogarju iz stanovanja odtujil 8300 evrov, kar je oškodovanec prijavil na šentjurski policijski postaji.

Močan smrad v bloku

Pogrešitev Podlogarja je v sredini aprila prijavil sosed Milan Ovčar na Policijski postaji Šentjur, policisti pa so po razgovorih z več sosedi in pričami ugotovili, da ga je nazadnje videl sosed Matjaž Mehtiga v kletnih prostorih bloka z Rizvićem. Čeprav so šentjurski policisti poskušali izslediti pogrešanega, jim ga ni uspelo najti. Ker se je v stanovanjskem bloku začel širiti močan smrad, za katerega so stanovalci ugotovili, da prihaja iz kletnega boksa številka osem, ki ga uporablja Rizvić, je Marjan Lipovšek o tem obvestil policiste. Rizvić jim je ob prihodu pojasnil, da ima kletni boks skupaj s stanovanjem v najemu in da ključev nima pri sebi.

Po truplu so lezle ličinke

Policisti so mu podali klešče, s katerimi je nato sam zlomil ključavnico boksa. Pri pregledu so na tleh opazili večjo stvar, ki je bila zavita v PVC-folijo. Po njeni površini je bil posut siv prah, podoben cementu. Ko so prerezali prozorno PVC-folijo, so spodaj videli črno PVC-folijo, pod njo pa neznano sluzasto snov rjavkaste barve in več svetlejših ličink. Policisti so zaznali tudi močan kiselkast in zaudarjajoč vonj.

Ugotovili so, da se pod folijo nahaja razpadajoče tkivo človeške kože, torej človeško truplo. Zato so Rizviću že na kraju zločina odvzeli prostost. Na podlagi sodne obdukcije in primerjalnega zobnega kartona je bilo ugotovljeno, da je bilo najdeno truplo pogrešanega Podlogarja. Izvedenec Inštituta za sodno medicino zaradi gnitja trupla ni mogel z gotovostjo ugotoviti neposrednega vzroka smrti, kot možen vzrok pa je izpostavil odpoved vitalnih funkcij zaradi nasilno prizadejanih poškodb glave oziroma stisnjenja vratu.

Rizvić je na zaslišanju pred preiskovalnim sodnikom priznal očitano kaznivo dejanje. Iz njegovega zagovora izhaja, da se je v stanovanjskem bloku dobil s Podlogarjem zato, da bi iz njegovega stanovanja napeljala elektriko do Podlogarjevega stanovanja. Ker kablov nista mogla potisniti skozi vodila, sta odšla v kletne prostore, da bi poiskala potreben material.

V kleti se je menda pokojni Podlogar jezil na Rizvića zaradi neuspeha, pri čemer ga je domnevno zmerjal z besedami: »Pizda ti materna bosanska, ti, čefur.« Rizvić je užaljen pograbil gasilni aparat in dejal Podlogarju, naj še enkrat ponovi žaljivke. Ker je Podlogar to tudi storil, ga je enkrat udaril z gasilnim aparatom po glavi, tako da je padel s koleni na tla, nakar ga je udaril še dvakrat, da je obležal na tleh. Ker je opazil, da je krvavel iz glave, mu je povil glavo z okrasno folijo za zavijanje, ki jo je zavezal na zadnji strani. Podlogarja je potisnil v svoj kletni boks, gasilni aparat in pokojnikove natikače pa je spravil v vrečko za smeti in odvrgel v smetnjak pred blokom. S krpo je po tleh pred vhodom v svoj kletni boks počistil kri.

Truplo je polival s šamponom

Iz pokojnikovega žepa je vzel mobilni aparat, šop ključev in žepno svetilko. Mobilni aparat je izklopil in ga pospravil v zaboj v kleti. Ključe in svetilko je skupaj z okrvavljeno krpo spravil v vrečko za smeti in odvrgel v smetnjak. Kletni boks je zaklenil. Podlogarja je pokril s folijo in vse skupaj prelepil s krep in srebrnim lepilnim trakom šele deset dni kasneje. Potem je večkrat prihajal do kletnega boksa. Ko je truplo začelo zaudarjati, ga je najprej posul z lepilom za ploščice, kasneje pa ga je polival še s tekočim milom in šamponom ter prostor večkrat odišavljal z različnimi dišavami.

Po obsodbi je Rizvić izjavil, da mu je Žaberl obljubil le osem let zapora, če bo priznal krivdo. Žaberl je njegove navedbe zanikal z besedami, da ne ve, kdo bi lahko Rizviću prenesel takšno informacijo.