Branko Maček že na Dobu

Celjsko okrožno sodišče je Mačka obsodilo na deset let zapora, sodbo pa so zatem potrdili še višji sodniki.

Objavljeno
01. april 2013 22.07
MIRNA NA DOLENJSKEM 12.10. 2011 odprtje novih bivalnih objektov Zavoda za prestajanje kazni zapora Dob pri Mirni. Kamera. Foto: ALES CERNIVEC/Delo
M. Fe., kronika
M. Fe., kronika

Celje - Dva meseca in pol po pravnomočnosti desetletne zaporne kazni zaradi povzročitve hude prometne nesreče, ki je bila usodna za tri mlade Celjane, je Branko Maček prišel v zapore na Dobu.

Tragična nesreča se je zgodila 2. oktobra 2009, ko je močno pijani Maček pri Arji vasi vozil po napačni strani avtoceste in ob tem čelno trčil v nasproti vozeči avtomobil. Celjsko okrožno sodišče ga je obsodilo na deset let zapora, sodbo pa so zatem potrdili še višji sodniki.

Tožilstvo je za Mačka sicer zahtevalo 12 let zapora, medtem ko se je obramba pritožila zaradi zmotne in nepopolne ugotovitve resničnega stanja in kršitve kazenskega zakona, sodbo pa je izpodbijala tudi zaradi odločbe o kazenski sankciji.

Obramba se namreč ni strinjala z opredelitvijo, da je šlo za predrzno vožnjo z naklepom, ampak je vztrajala, da je šlo za malomarnost, za kar je predvidena osemletna zaporna kazen. Zagovorniki so višjemu sodišču predlagali, naj izreče Mačku oprostilno sodbo oziroma naj sodbo razveljavi in zadevo vrne prvostopenjskemu sodišču v ponovno sojenje.

Višje sodišče je po pregledu izpodbijane sodbe sklenilo, da je prvostopenjsko sodišče pravilno in popolno ugotovilo resnično stanje. Razjasnilo je vsa odločilna dejstva in pravilno ocenilo dokaze in obtoženčev zagovor.