Bratoma Đogić za umor 15 oziroma 10 let zapora

Elvir obsojen za umor Matica Brajića, njegov leto dni starejši brat Elvis pa zaradi pomoči pri umoru.

Objavljeno
07. april 2015 19.41
Posodobljeno
08. april 2015 06.00
Sojenje,Elvir in Elvis Đogić,Ljubljana Slovenija 07.04.2015
Marko Jakopec, kronika
Marko Jakopec, kronika
Ljubljana – Na 15 let zapora je sodišče obsodilo 20-letnega Elvirja Đogića, ker je z direktnim naklepom iz nizkotnih nagibov maja lani na Logu umoril Matica Brajića. Na deset let pa je obsodilo njegovega leto dni starejšega brata Elvisa, ki mu je pri tem dejanju pomagal.

Predsednik sodnega senata sodnik Gorazd Fabjančič je v obrazložitvi sodbe povedal, da sodišče ni našlo dokazov, da bi Elvir umor zagrešil iz brezobzirnega maščevanja, kot je kaznivo dejanje opredelilo tožilstvo. Je pa našlo dovolj trdnih dokazov, de je Elvir, sicer v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti, naklepoma vzel življenje Maticu Brajiću. Elvirov zagovor, da je odšel domov po nož zgolj zato, da bi Matica prestrašil, sodišča ni prepričal. Potek dogodkov, načrtovanje in organizacija celotnega dogajanja nedvoumno kaže, da ni šlo za hipno, impulzivno dejanje, ampak so ga skrbno načrtovali. Elvir je deloval v stanju hude čustvene stiske in pod vplivom alkohola, dokazov, da pa bi bilo dejanje storjeno kot posledica hujšega pretresa možganov, sodišče ni našlo.

Glede Elvisa, ki se je zagovarjal, da je le poskušal zaščiti mlajšega brata, je Fabjančič povedal, da mu sodišče ni verjelo. Če bi dejansko hotel preprečiti dejanje, bi lahko ravnal povsem drugače. Elvirja bi lahko zadržal doma ali pa ga odpeljal k zdravniku. Tako je sodišče ocenilo, da je pri dejanju aktivno sodeloval, njegovo ravnanje pa je delno pripomoglo k celotnemu dogodku. Glede odmere kazni je sodnik povedal, da je sodišče obema izreklo minimalno predpisano kazen za tovrstno dejanje. Pri Elvirju je kot olajševalne okoliščine štelo dosedanjo nekaznovanost, mladost in da je dejanje obžaloval. Enako je ravnalo pri Elvisu, pri katerem se je poslužilo še omilitvenih določb, ki jih za take primere omogoča zakonodaja.

Tragedija se je zgodila lani 3. maja zvečer v Šipca baru na Logu, kjer je menda Elvir izzival goste, sprla sta se tudi z domačinom Brajićem, ki je bil tam na praznovanju prijateljevega rojstnega dne. Lastnik lokala ju je poslal ven, kjer je Elvir dobil nekaj udarcev. To ga je toliko razjezilo, da se je vrnil v lokal in natakarici dejal, naj mu za 500 evrov proda nož. Odslovila ga je, nato ga je slavljenec odpeljal domov v Podplešivico.

A namesto da bi se ohladil, je poklical brata Elvisa, bratranca in dva prijatelja. Po prepričanju tožilstva se je nazaj odpravil že odločen, da obračuna z Brajićem, čeprav je sam zatrdil, da ga je hotel le prestrašiti, z nožem pa da se je le branil. Okoli 23. ure se je peterica v dveh avtih pripeljala do lokala. S seboj so imeli kije in težke rokavice, Elvir tudi nož. Eden od njih je stopil v lokal in rekel slavljencu, naj ga zapusti. Prišli so še drugi in začeli pretepati goste, Elvir pa je začel zabadati Brajića. Ta je naslednjega dne umrl v bolnišnici. Elvis, ki je brata pripeljal v lokal, se je v preiskavi branil, da sploh ni vedel, da ima brat nož.

Tožilec za visoke kazni

Tožilec Primož Suknaič je v sklepni besedi poudaril, da ni prav nobenega dvoma, da je Elvir vzel Maticu življenje in da ne drži njegov zagovor, da je tisti večer šel domov po nož samo zato, da bi prestrašil 28-letnega Brajića. Elvir in Matic sta se pred tem že sporekla v lokalu, zaradi česar ju je lastnik poslal iz Šipca bara, kjer pa je Matic Elvirju zadal nekaj udarcev. To pa ga je, so ugotovili izvedenci, tako prizadelo, da je v stanju komplicirane opitosti šel domov po nož in se z bratom vrnil na kraj zločina.

Po prepričanju tožilstva ga je pri vsem skupaj gnalo maščevanje, saj naj bi prav globoke rane in obsežne ureznine, ki jih je prizadejal Maticu, kazale na njegovo jezo, brezkompromisnost in sovraštvo do zdaj že pokojnega 28-letnika. Občutki ponižanosti, močne prizadetosti in užaljenosti pa so po mnenju tožilstva vodili tudi druge nizkotne nagibe. Suknaič pri tem ne dvomi o Elvirjevem direktnem naklepu, saj, kot je povedal, je šel z nožem nad Matica po tem, ko ga je ta pretepel in ko je bil prizadet njegov ego. Suknaič je na koncu sklenil, da bi bila za Elvirja najprimernejša kazen 24 let zapora, za Elvisa pa 15 let, čeprav bi drugemu, ker gre za pomoč pri kaznivem dejanju, lahko predlagal milejšo kazen.

Zagovornika obeh obtožencev sta v daljših sklepnih besedah poudarjala, da Elvir Matica ni zabodel naklepno, še manj pa, da bi to storil iz brezobzirnega maščevanja in nizkotnih nagibov. Prav tako tožilstvo po njunem mnenju ni dokazalo, da bi šlo pri vsem skupaj za premišljeno organiziran in načrtovan napad. Elvirjev odvetnik Dušan Csipö je tako opozoril, da je ključen prav tisti Matičev napad pred lokalom. Da bi moralo sodišče vseh obtožb oprostiti Elvisa, je poudarjal njegov zagovornik Samo Mirt Kavšek.