Čakalne vrste preskakovali tudi policisti

Korupcija v zdravstvu: Posamezni policisti so z dajanjem podkupnin stopili na napačno stran zakona.

Objavljeno
12. oktober 2016 15.52
Posodobljeno
12. oktober 2016 16.00
Mitja Felc
Mitja Felc
Ljubljana – Na policiji so potrdili, da so pri sumih korupcijskih kaznivih dejanj v zvezi z zadnjimi preiskavami na ljubljanskem kliničnem centru in onkološkem inštitutu naleteli tudi na može v svojih vrstah. Ne razkrivajo nikakršnih podrobnosti, saj so primer, kot vedno, ko je osumljenec policist, saj policija sama sebe ne preiskuje, odstopili posebnemu oddelku za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili specializiranega državnega tožilstva.

A se je po naših zanesljivih informacijah v preiskavi znašel Robert Sušanj, dolgoletni policist, ki je opravljal tudi že več vodstvenih funkcij v različnih službah oziroma enotah. Zdaj je direktor uprave za policijske specialnosti, a so mu pooblastila že odvzeli, prav tako so mu onemogočili dostop do policijskih podatkov. Kakšna bo njegova nadaljnja službena usoda, je odvisno od delovnopravnih ukrepov, ki bodo sledile.

Preostali policisti, ki so jih kot gnila jabolka zaznali med preiskavo korupcije v zdravstvu, so prav tako iz uprave za policijske specialnosti, neuradno letalske enote policije, ki spada pod okrilje omenjene uprave.

Med preiskavo naleteli »na svoje«

Neuradno so »le« dajali podkupnine in ne gre za nepravilnosti pri sami preiskavi. Predkazenski postopek zaradi suma večjega števila korupcijskih dejanj, in sicer sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje ter nedovoljenega dajanja in sprejemanja daril, še vedno poteka, saj morajo preiskovalci pregledati zaseženo dokumentacijo. Je pa že znano, da za zdaj sumijo kaznivih dejanj 14 fizičnih oseb (eno so pridržali in se bo srečala s preiskovalnim sodnikom) in dve pravni osebi. Med njimi so zdravniki in, kot so uradno potrdili, tudi policisti.

»Zgroženi smo nad dejstvom, da smo v okviru kriminalistične preiskave ugotovili, da so tudi posamezni policisti osumljeni storitve kaznivega dejanja, za obravnavo katerih je sicer pristojen posebni oddelek specializiranega državnega tožilstva. To je udarec za policijo, za vse tiste policiste, ki v skladu z integriteto, pošteno in predano opravljajo policijske naloge,« je sporočil Drago Menegalija, predstavnik policije za področje kriminalitete.

Kršitve niso povezane s samo kriminalistično preiskavo


Vodstvo policije je že na dan hišnih preiskav odredilo vse potrebne ukrepe skladno s pravilnikom o notranji varnosti policije, da se zagotovi notranja varnost, preiščejo, odpravijo in preprečijo odklonski pojavi in da se ugotovijo vsa dejstva in okoliščine v zvezi s tem. »V notranjevarnostnem postopku smo posameznim policistom že omejili dostop do uporabe posameznih tehničnih sredstev, policijskih evidenc in vstop v objekte policije. Obžalujemo, da so med 8000 zaposlenimi tudi posamezniki, ki s svojimi neprofesonalnimi dejanji mečejo slabo luč na celotno institucijo. Storili bomo vse, da v naših vrstah ne bo več zaposlenih, ki zlorabljajo položaj in ne spoštujejo meje, ki ločuje zakonito od nezakonitega, bodisi da gre za policista začetnika ali pa šefa, ki se ne zaveda velike odgovornosti, ki jo je sprejel,« je še dodal Menegalija. Na policiji so zdaj v stalnem stiku z oddelkom za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili.

Ni pa morebiten kazenski pregon vse, kar čaka pokvarjene policiste, saj bodo na policiji izvedli tudi delovnopravne ukrepe. Ko bodo ti končani, bodo javnosti povedali več o očitanih kršitvah.

Po naših informacijah nezakonitosti posameznih policistov niso povezane s samo kriminalistično preiskavo, ampak jih sumijo, da so kot fizične osebe z dajanjem podkupnin stopili na napačno stran zakona.