Cariniku je sodišče kazen oklestilo na tretjino

Nekdanjemu cariniku Andreju Šedivyju zaradi pretiranega štempljanja pet mesecev pogojne zaporne kazni.

Objavljeno
23. november 2014 18.15
Nada Černič Cvetanovski
Nada Černič Cvetanovski
Krško – Andrej Šedivy si je oddahnil, saj je v ponovljenem sojenju zaradi nezakonitega potrjevanja zahtevkov za vračilo DDV namesto prvotno dosojenih osemnajst dobil le pet mesecev pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo treh let.

Višje sodišče v Ljubljani je delno potrdilo sodbo krškega sodišča, ki je nekdanjega carinika Andreja Šedivya, ki je bil iz Maribora premeščen na največji mednarodni mejni prehod Obrežje, obsodilo zaradi zlorabe položaja in pravic, saj je domnevno z žigom in svojim podpisom potrjeval zahtevke za vračilo davka na dodano vrednost (DDV), čeprav je vedel, da blago ni šlo iz države. Delno pa je višje sodišče sodbo razveljavilo in jo vrnilo v ponovno sojenje krškemu sodišču. V ponovljenem sojenju je bil predmet obravnavanja tako le del prvotne kriminalne količine, za katero ga je sodišče v ponovljenem postopku ponovno spoznalo za krivega in mu izreklo pogojno obsodbo.

Pred desetimi leti so na mejnem prehodu Obrežje opravljali analizo potrjenih zahtevkov za vračilo DDV in ugotovili, da je imel carinik Andrej Šedivy nadpovprečno veliko »poštempljanih« zahtevkov. Zahtevke za vračilo DDV so Šedivyju dale v potrditev v glavnem isti ljudje, predvsem mariborski trgovci, čeprav je bil obtoženi carinik na Obrežju. Pokazalo se je, da omenjeno blago nikoli ni zapustilo države. Šedivy je precej potrjenih zahtevkov upravičeval s svojo delovnostjo, pravzaprav je bil menda kot Mariborčan na južni meji zapostavljen in so ga »vedno porinili na tisto izstopno stezo, kjer je bila največja gneča«. Zdaj obsojeni carinik je v svojem zagovoru pripovedoval, da so mu nekateri potniki pustili zahtevke, da jih potrdi, kasneje pa so se vrnili ponje. Poskušal se je izgovoriti tudi na to, da so ga kot prišleka iz Maribora sodelavci na južni meji obravnavali drugače in je moral vedno delati na tistem izstopnem pasu. »Bili smo prišleki, imeli smo več dela kot domačini, saj sem v nočni izmeni tudi po deset ur delal na izstopu.« Pojasnjeval je, da so prihajali avtobusi s po petdesetimi potniki, ki so bili tu po nakupih, in sleherni potnik je uveljavljal zahtevek za vračilo DDV. Priče so ta zagovor ovrgle, nekatere so dejale, da so šle nalašč na tisti izstopni pas, kjer je delal obtoženi, saj je domnevno najmanj kompliciral.

Čeprav je od kaznivega dejanja minilo že deset let, je bil Šedivy obsojen zaradi vztrajnega in dalj časa trajajočega kaznivega dejanja, ko je kot uradna oseba delal nezakonito. Sodba še ni pravnomočna.