Časar dokončno oproščen zlorabe položaja v zvezi s posli v Romuniji

Vrhovno sodišče je zavrnilo zahtevo za varstvo zakonitosti.

Objavljeno
26. september 2015 13.31
šuligoj časar
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Koper, Ljubljana – Vrhovno sodišče je po pisanju današnjih Primorskih novic, ki jih povzema STA, zavrnilo zahtevo za varstvo zakonitosti, s katero je vrhovni državni tožilec želel spremeniti pravnomočno oprostilno sodbo zoper nekdanjega prvega moža Luke Koper Roberta Časarja in nekdanjega delavskega direktorja Borisa Marzija v zvezi s posli v Romuniji.

Okrožno sodišče je Časarja in Marzija oktobra 2013 oprostilo obtožb, da sta zlorabila položaj pri dokapitalizaciji luških hčerinskih družb v romunskem Aradu.

Tožilstvo se je na oprostilno sodbo pritožilo, a je bilo neuspešno; višje sodišče je potrdilo oprostilno sodbo, tako da je ta postala pravnomočna, nato pa je vrhovni državni tožilec vložil še zahtevo za varstvo zakonitosti na vrhovno sodišče.

Po mnenju tožilca je do kršitev prišlo predvsem pri presojanju pritožbenega sodišča o tem, da je uprava Luke dokapitalizacijo zasnovala, ne da bi pridobila soglasje nadzornega sveta. Vrhovni državni tožilec je v zahtevi utemeljeval, da bi moralo višje sodišče pri določanju o tem upoštevati še en vidik, in sicer »varstvo tistih, ki so upravi zaupali svoje premoženje«.

Zlorabe položaja so bili sicer sprva obtoženi vsi štirje nekdanji vodilni v Luki Koper, tudi finančnik Marjan Babič in tržnik Aldo Babič, vendar je sodišče postopek proti njima izločilo, ker sta ravno takrat zbolela. Ali bo zdaj tožilstvo vztrajalo pri kazenskem postopku proti Babičema, še ni znano, navaja časnik.