Časarju očitajo preplačilo logističnega centra v Beltincih

S tem je domnevno pridobil za najmanj dober milijon evrov premoženjske koristi. Časar krivdo zanika.

Objavljeno
25. november 2016 12.15
mfa*SODISCE
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Koper − Na koprskem okrožnem sodišču se je začel še en kazenski postopek proti nekdanjemu prvemu možu Luke Koper Robertu Časarju. Tožilstvo mu tokrat očita preplačilo projekta logističnega centra v Beltincih, s čimer je domnevno pridobil za najmanj dober milijon evrov premoženjske koristi. Časar krivde ni priznal.

Tožilstvo je v zvezi z omenjenim projektom vložilo obtožnico proti več osebam, glavni očitek nekdanjemu predsedniku uprave Luke Koper Robertu Časarju pa je, da je zlorabil položaj, je na današnjem predobravnavnem naroku navedla tožilka Barbara Milič Rožman.

Časar se je namreč ob sklenitvi pogodb s podjetjem Graj Inženiring menda dogovoril, da bodo storitve zaračunali previsoko in da pri tem v Luki Koper ne bodo preverjali izdanih računov. S tem je Časar domnevno prišel do najmanj dobrega milijona evrov premoženjske koristi.

Skupno obtoženih deset ljudi

Med obtoženimi je tudi nekdanji izvršni direktor v Luki Koper Milan Pučko, ki je menda prekoračil pooblastila ter podpisal pogodbo za svetovanje in nadzor nad gradnjo logističnega centra v imenu Luke, čeprav za to ni imel pooblastila. Skupno je obtoženih deset ljudi.

Časar je danes povedal, da se ne počuti krivega. Njegov zagovornik Daniel Planinšec je med drugim predlagal angažiranje izvedenca za logistiko, ki naj bi več povedal o ekonomski smiselnosti tovrstnega logističnega terminala, ter zaslišanje kriminalista Nermina Dediča. Ta je namreč menda prekoračil svoja pooblastila in prestrašil priče.

Milič Rožmanova je zaslišanju kriminalista nasprotovala. Kot je ugotavljala, so bile priče že zaslišane v preiskavi, kjer pa Dediča ni bilo.

Glavna obravnava se bo začela 10. marca, sodnik Matej Štros pa je že razpisal več narokov vse do sredine junija.

Časar, ki prestaja zaporno kazen, bo danes sicer še enkrat stopil pred koprsko sodišče, saj ga čaka razglasitev sodbe v ponovljenem sojenju v zadevi Orleška gmajna.