Časar v zapor na Dobu do 21. marca

Nekdanji direktor Luke Koper se je strinjal z izročitvijo Sloveniji. Na francoskem sodišču ga čaka še ena obravnava.

Objavljeno
04. marec 2015 09.53
Posodobljeno
04. marec 2015 09.53
Slovenija, Ljubljana, 30.November2006, Predsednik uprave Luke Koper Robert Časar na novinarski konferenci. Foto: Igor Zaplatil/Delo
Mi. K., kronika, Ni. Č., Delo.si, STA
Mi. K., kronika, Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana - Nekdanji predsednik uprave Luke Koper Robert Časar se je na prizivnem sodišču v Parizu danes strinjal, da ga francoski pravosodni organi predajo slovenskim, poročajo Primorske novice.

Prihodnjo sredo naj bi v Franciji v zvezi s tem potekala še ena obravnava, Časarja pa naj bi v Slovenijo, pozneje pa v zapor na Dobu, privedli do 21. marca.

Po poročanju Primorskih novic je seja na sodišču danes trajala le 15 minut, naslednja pa bo prihodnjo sredo. Francosko sodišče je sicer ob tem pohvalilo slovensko sodstvo, ki je že dostavilo vso ustrezno dokumentacijo, pohvalili pa naj bi tudi Časarjevo kooperativnost, še poročajo Primorske novice.

Na koprskem okrožnem sodišču so za STA potrdili, da so danes prevedli nalog za predajo nekdanjega predsednika uprave Luke Koper Roberta Časarja ter ga po faksu in redni pošti poslali v Francijo.

Robert Časar, ki so ga v četrtek prijeli v Dominikanski republiki, zdaj pa v pariškem priporu čaka na izročitev Sloveniji, trenutno poteka zaslišanje na sodišču Cour d'appel v Parizu, poroča portal MMC RTV Slovenija. Na zaslišanju se bo moral Časar izjasniti o tem, ali se strinja, da ga Francija izroči slovenskim oblastem.

V katerem zaporu je Časar zaprt, MMC ne poroča, saj je podatek menda skrbno varovan, izvedeli pa so, da je nekje na širšem območju Pariza. »Najverjetneje pa je v zaporu La Sante, v neposredni bližini Louvra in Jardina de Luxembourg in ki ima tudi tako imenovani ekstradikcijski oddelek, torej oddelek, v katerem so zaprte osebe, ki čakajo na izročitev,« so zapisali na MMC.

Odločitev o izvršitvi evropskega pripornega naloga mora biti sicer sprejeta v 10 dneh, če oseba, na katero se nalog nanaša, s predajo soglaša oz. v 60 dneh, če oseba s predajo ne soglaša, so v ponedeljek pojasnili na pravosodnem ministrstvu.

Ko je sprejeta odločitev o predaji, mora biti zahtevana oseba predana v najkrajšem možnem času in na dan, za katerega se dogovorita obe državi oz. najpozneje v 10 dneh po končni odločitvi o izvršitvi naloga.

Kot smo poročali, so Časarja 26. februarja prijeli v Dominikanski republiki, kamor je prispel konec leta 2013. Tam se je prijavil kot tujec z začasnim bivališčem. Dominikanska republika ga je v četrtek izgnala iz države, francoske oblasti pa so ga v nedeljo pridržale ob prihodu v državo, so v ponedeljek pojasnili vodilni v slovenski policiji. Kot je dejal direktor uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi Branko Japelj, so policisti na podlagi zbranih obvestil, ki so jih pridobili od tujih varnostnih organov, že 7. aprila lani poslali nacionalnemu uradu Interpol Santo Domingo prvo zaprosilo za preveritev, ali je Časar v Dominikanski republiki.

Slovenski policisti so v Santo Domingo poslali še več zaprosil, vendar niso dobili odgovorov, zato so za pomoč zaprosili generalni sekretariat Interpola v Lyonu, ki jim je nudil operativno in logistično pomoč pri iskanju Časarja.

Na podlagi sodelovanja z lyonskim uradom so konec lanskega leta od Interpola Santo Domingo prejeli obvestilo, da uspešno rešujejo primer. V začetku februarja pa so slovensko policijo obvestili, da imajo evidentiran vstop iskanega v njihovo državo že konec leta 2013 ter da ga vodijo kot tujca z začasnim bivališčem v njihovi državi, je pojasnil Japelj.

Interpol Santo Domingo je nato slovensko policijo obvestil, da nameravajo Časarja izgnati iz njihove države, kar so dejansko tudi storili v četrtek. Časarja so izgnali v Francijo, zato so slovenski policisti francoske oblasti zaprosili za prijetje in predajo. Francoski varnostni organi so v nedeljo po vstopu na njihovo ozemlje Časarja tudi pridržali, ta pa zdaj v Parizu čaka na predajo slovenskim pravosodnim organom. Predaja bo, kot je ocenil Japelj, trajala predvidoma od deset do 20 dni, po prihodu v Slovenijo pa bo predan tukajšnjim pravosodnim organom.

Nekdanji predsednik uprave Luke Koper je bil pravnomočno obsojen zaradi zlorabe položaja in nedovoljenega sprejemanja daril v povezavi z nepremičninskimi posli z Luko Koper. Obsojen je bil na pet let in devet mesecev zapora, a se v zaporu na Dobu ni zglasil. Policija je za njim razpisala tiralico in izdala evropski priporni nalog.