Casiraghi ni hotel na sodišče, uprl se je pravosodnim policistom

Razvpitega obsojenca, ki je ponorel, so morali na Povšetovi zapreti v »posebno sobo«.

Objavljeno
22. november 2017 15.44
jsu*Casiraghi
Jure Predanič
Jure Predanič

Ljubljana − »Jutri je poskus dva. Prosim, pridite ponovno ob dvanajstih,« je sodnik Martin Jančar, sprijaznjen, da v primeru Stephena Casiraghija brez zapletov včasih pač ne gre, včeraj domov poslal kar osem prič, ki jih je nameraval zaslišati na sojenju razvpitemu slovenskemu obsojencu.

»Najbrž ste opazili, da obtoženega ni,« je sodnik pojasnil zagovorniku, tožilki, sedmerici policistov in še eni priči, ki so vsi včeraj prišli na ljubljansko okrožno sodišče na glavno razpravo o Casiraghiju, ki mu tožilstvo očita, da je 25. marca med 9.22 in 9.30 v središču Ljubljane s svojo nevarno vožnjo ogrozil življenja več ljudi, nato pa grozil policistom. A Casiraghiju včeraj ni bilo do tega, da bi prišel na sodišče, in se je uprl paznikom, da so ga morali po pojasnilih sodnika zapreti v posebno sodbo oziroma »medicinko«, kot ji tudi pravijo.

Sodniku tako ni preostalo nič drugega, kot da priče na sodišče spet povabi na današnji narok. Kdo ve, ali se ga namerava udeležiti tudi Casiraghi, ki je znan po tem, da ima težave s sodelovanjem na sodišču. Spomnimo, da je bilo tako že septembra na predobravnavnem naroku, ko mu je tožilstvo v primeru priznanja krivde ponudilo dolgih pet let in pol zaradi njegove zadnje epizode, ko se je po kratki izkušnji na svobodi spet preselil za rešetke.

»Obtoženi se ne more zagovarjati, ker je vklenjen, kar je kršitev človekovih pravic in svoboščin,« je sicer takrat na predobravnavnem naroku na vprašanja sodnika Martina Jančarja večinoma odgovarjal Stephen Casiraghi, ki so ga na sodišče pripeljali iz ljubljanskih priporov. Sodnika je med drugim zanimalo, zakaj naj bi ga vklenjene noge ovirale pri sodelovanju med postopkom, a je Casiraghi le vztrajal pri svojem odgovoru. Dejal je še, da ne razume »teh podtikanj in laži«. Nasprotoval je tudi temu, da bi tožilec Matej Peterca na sodišču predstavil obtožnico. »A zdaj bomo imeli pa bralne vaje?« je dejal in tožilca nato še enkrat prekinil sredi branja obtožnice. »Ali moram to poslušati, te bralne vaje? Moja ušesa tega niso dolžna poslušati. Od tega me že glava boli,« se je pritoževal, sodnik pa mu je nato dovolil, da se je za čas predstavitve obtožnice preselil na hodnik sodišča.

Tožilstvo Casiraghiju očita, da je 25. marca med 9.22 in 9.30 v središču Ljubljane s svojo nevarno vožnjo ogrozil življenja več ljudi. Z renaultom clio, na katerem je imel ukradeni registrski tablici, Casiraghi (ki nima vozniškega dovoljenja) znakov policistov, ki sta ga poskušala ustaviti, namreč ni upošteval, temveč je v križišču Njegoševe ceste in Hrvatskega trga zapeljal v rdečo luč, nadaljeval po okoliških ulicah, peljal tudi v nasprotno smer v enosmerno ulico. Med nevarno vožnjo se mu je moral voznik nasproti vozečega avtomobila tudi umakniti, da je preprečil nesrečo. Kjer je omejitev hitrosti 30 kilometrov na uro, je vozil med 80 in 90 kilometri na uro, tudi mimo pediatrične klinike, kjer je bilo na pločniku in ob prehodih več ljudi. Casiraghi je nato svojo predrzno in nevarno vožnjo nadaljeval vse do Rojčeve ulice v Mostah, kjer je avto ustavil. Zaradi nevarne vožnje bi ga tožilec v zapor poslal za eno leto in pol.

Policistoma grozil, da ju bo že našel

Vendar to ni edini očitek v obtožnici, saj je menda tudi s silo preprečil uradni osebi dejanje, ko je proti policistoma, ki sta ga poskušala ustaviti, zapeljal s svojim cliom. Policist je, da bi preprečil nesrečo, moral zapeljati vzvratno, Casiraghi pa je z veliko hitrostjo zapeljal tik ob avtomobilu. Zaradi tega bi tožilec Casiraghiju naložil še dve leti zapora. A to še ni vse, saj je v obtožnici tudi očitek, da je Casiraghi policistoma, ki sta mu odvzela prostost, grozil. Zabrusil jima je, da ju bo že našel in se jima maščeval, ker je moral imeti tako dolgo lisice na rokah. Pri tem je policista menda grozeče pogledal in jima rekel, da bo imela ljubljanska policija veliko dela, ko bo čez dve leti prišel iz zapora.

Če bi obveljalo pri predlogu tožilca Mateja Peterce, bi iz zapora prišel precej kasneje, saj bi mu le za to grožnjo naložil kar dve leti in tri mesece zapora, njegov predlog enotne kazni v primeru priznanja krivde nevarne vožnje in dveh kaznivih dejanj preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi pa je pet let in pol.

Vendar Casiraghi krivde ni priznal oziroma v postopku sploh ni hotel sodelovati. Že pred tem je zahteval izločitev senata okrožnega in višjega sodišča in prenos sojenja na drugo sodišče, saj meni, da je to pristransko, sodniku pa je očital tudi kršitev pravice do obrambe, saj mu menda ni omogočil vpogleda v sodni spis. »To ne drži. V spis lahko vpogledate kadarkoli, tudi zdaj, če želite,« je dejal sodnik in nadaljeval, da je pa res, da spis res veliko potuje na višje in vrhovno sodišče, saj se Casiraghi na vsako odločitev pritoži.