Če bo Kozmus obsojen, bo stečajnik terjal denar

Preventove laserske kartice. Tožilka bo spremenila obtožbo, Kastivnik napovedal odškodninski zahtevek.

Objavljeno
20. november 2014 16.25
mce-Jozže Kozmus
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Slovenj Gradec – Na sojenju nekdanjemu predsedniku uprave Preventa Global Jožetu Kozmusu in Antonu Kuharju v zvezi s spodletelim Preventovim poslom z laserskimi karticami sta pričala Preventov stečajni upravitelj Boris Kastivnik in Marjan Rožman, nekdanji solastnik novozelandske družbe Gig.

Jože Kozmus je obtožen zlorabe položaja in pravic, Anton Kuhar pa, da ga je napeljal h kaznivemu dejanju, v katerem je Prevent nato utrpel gospodarsko škodo. Družbi Gig je za pridobitev licenc in opreme od ameriške družbe Laser Card Prevent nakazal slabih 20 milijonov evrov nezavarovanih posojil, proizvodnja kartic pa se ni nikoli začela.

Stečajni upravitelj Preventa Global Boris Kastivnik je povedal, da je Laser Card v stečajnem postopku prijavil 2,5 milijona evrov visoko terjatev, ki jo je Kastivnik v celoti prerekal, Laser Card pa je postopek nadaljeval z mednarodno arbitražo. Leta 2012 so sklenili poravnavo, Laser Card se je odpovedal terjatvi, Prevent Global pa je v stečajno maso dobil 300.000 dolarjev poplačila za opremo, ki je bila skladiščena v San Franciscu. Ko so odšteli stroške odvetnikov, je ostalo še 278.000 dolarjev.

»Tako smo rešili vse, kar je bilo vezano na posel, ki so ga nekoč sklepali Prevent Global, Gig in Laser Card,« je dejal Kastivnik. Ker je bilo v posel skupaj vloženih približno 25 milijonov evrov, kar je obremenilo Preventovo premoženje, je Kastivnik napovedal, da bo Prevent Global v stečaju kot oškodovana pravna oseba vložil ustrezen premoženjski zahtevek, če bi bil Kozmus spoznan za krivega nevestnega gospodarjenja s Preventovim premoženjem.

»Projekt je bil dobro zastavljen, a se je zapletlo«

Marjan Rožman, nekdanji solastnik Giga, je dejal, da je bil projekt laserskih kartic »dobro zastavljen, žal pa so nastale okoliščine, na katere vpleteni nismo imeli veliko vpliva. Ko so se stvari začele finančno zapletati, je naš projekt postal talec razmer, ki so se glede lastniških razmerij dogajale v Preventu. Lastniki so med seboj javno obračunavali in to je načelo ugled v vseh državah, kjer smo si pridobili zaupanje za prihodnje posle s karticami,« je dejal Rožman.

Poudaril je, da je po začetku finančnih težav Kozmus vložil lastnih pet milijonov dolarjev, da Prevent v poslu ni izgubil tistega, kar je prej pridobil. »Oprema je bila naša in plačana. Manjkalo je le še financiranje tovarne, a ker je projekt bil v nemilosti lastnikov, financiranje ni bilo več mogoče.«

Rožmanu se je zdelo nerazumljivo, da je Prevent projekt prekinil pred realizacijo in da ni »niti pobral svojega premoženja«. »Danes se podpišem pod ta projekt, in če bi bile okoliščine takšne kot takrat, bi ga še danes uresničevali. Nekateri so ga tudi že,« je dejal Rožman, ki je projekt zapustil leta 2005, leto dni po podpisu pogodbe s Preventom. Ker so vsi, Kuhar, Kozmus in Rožman, vlagali svoj denar v ta posel, je Rožman zanikal navedbe iz obtožnice, češ da Gig nikoli ni imel želje, da bi posel uspel.

Tožilka je ob koncu današnje obravnave napovedala, da bo pred koncem sojenja (decembra bodo sledili le še sklepni govori obeh strani) glede na vse dosedanje dokaze obtožbo spremenila.