Celjan z goljufijo do 105.000 evrov

Nepridipravi so na podjetje poslali elektronsko pošto s programom, za katerega se je pozneje izkazalo, da je virus.

Objavljeno
07. oktober 2011 11.15
Posodobljeno
07. oktober 2011 11.15
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si

Kranj - Gorenjski kriminalisti so bili 29. septembra obveščeni, da so neznanci z računa podjetja s sedežem v okolici Kranja na račun drugega podjetja prenakazali 105.000 evrov.

Z zbiranjem obvestil so policisti ugotovili, da so neznanci dan prej podjetju iz okolice Kranja poslali elektronsko sporočilo, v katerem so se predstavili kot predstavniki podjetja iz Ljubljane, ki je za oškodovano podjetje izvajalo posodobitve računalniških programov na daljavo.

V sporočilu so navedli, da bodo izvedli posodobitev računalniških programov na daljavo, vendar morajo za uspešno posodobitev namestiti priloženi program, za katerega se je pozneje izkazalo, da je virus.

Ko so v oškodovanem podjetju priloženi program naložili na računalnike, so osumljenci lahko z računa njihovega podjetja prenakazali 105.000 evrov na račun podjetja iz Maribora, nato pa na različne banke po Sloveniji.

Gorenjski kriminalisti so ugotovili, da je pri tatvini sodeloval 36-letnik iz Celja, ki so ga v torek zjutraj policisti izsledili in ga pridržali.

Po vseh zbranih obvestilih bodo kriminalisti na Okrožno državno tožilstvo v Kranju podali kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja velike tatvine in kaznivega dejanja pranja denarja.

Ob tem policisti opozarjajo na nevarnosti, ki prežijo na uporabnike spleta in elektronske pošte. Pomembno je, da ne zaupamo ne le pošti neznanih pošiljateljev, ampak tudi pošti znanih pošiljateljev z nevsakdanjimi vsebinami. »Na takšno pošto ne odgovarjamo, je ne pošiljamo naprej, ne poskušamo odjaviti prejemanja in ne odpiramo priponk oziroma povezave,« opozarjajo.