Celjan z goljufijo do 105.000 evrov

Nepridipravi so na podjetje poslali elektronsko pošto s programom, za katerega se je pozneje izkazalo, da je virus.

pet, 07.10.2011, 11:15

Kranj - Gorenjski kriminalisti so bili 29. septembra obveščeni, da so neznanci z računa podjetja s sedežem v okolici Kranja na račun drugega podjetja prenakazali 105.000 evrov.

Z zbiranjem obvestil so policisti ugotovili, da so neznanci dan prej podjetju iz okolice Kranja poslali elektronsko sporočilo, v katerem so se predstavili kot predstavniki podjetja iz Ljubljane, ki je za oškodovano podjetje izvajalo posodobitve računalniških programov na daljavo.

V sporočilu so navedli, da bodo izvedli posodobitev računalniških programov na daljavo, vendar morajo za uspešno posodobitev namestiti priloženi program, za katerega se je pozneje izkazalo, da je virus.

Ko so v oškodovanem podjetju priloženi program naložili na računalnike, so osumljenci lahko z računa njihovega podjetja prenakazali 105.000 evrov na račun podjetja iz Maribora, nato pa na različne banke po Sloveniji.

Gorenjski kriminalisti so ugotovili, da je pri tatvini sodeloval 36-letnik iz Celja, ki so ga v torek zjutraj policisti izsledili in ga pridržali.

Po vseh zbranih obvestilih bodo kriminalisti na Okrožno državno tožilstvo v Kranju podali kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja velike tatvine in kaznivega dejanja pranja denarja.

Ob tem policisti opozarjajo na nevarnosti, ki prežijo na uporabnike spleta in elektronske pošte. Pomembno je, da ne zaupamo ne le pošti neznanih pošiljateljev, ampak tudi pošti znanih pošiljateljev z nevsakdanjimi vsebinami. »Na takšno pošto ne odgovarjamo, je ne pošiljamo naprej, ne poskušamo odjaviti prejemanja in ne odpiramo priponk oziroma povezave,« opozarjajo.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se