Celjski sodnik Škoberne pravnomočno obsojen

Škoberne je bil na ljubljanskem okrožnem sodišču obsojen na pet let in pol zapora ter plačilo 19.622 evrov kazni, višje sodišče pa je kazen znižalo za šest mesecev.

Objavljeno
28. oktober 2014 17.47
uho_skoberne
R. K., kronika, STA
R. K., kronika, STA
Ljubljana - Višje sodišče je za šest mesecev znižalo kazen celjskemu sodniku Milku Škobernetu, ki ga je prvostopenjsko sodišče zaradi jemanja podkupnine in zlorabe položaja obsodilo na pet let in pol zapora ter plačilo 19.622 evrov kazni. Sodba je s tem postala pravnomočna.

Tožilstvo je Škobernetu očitalo, da je kot sodnik v zameno za podkupnino odpravil pripor in mednarodno tiralico za Esada Čehajića, osumljenca kaznivih dejanj zlorabe prostitucije in goljufij. Škoberne, Esad Ramić in Marjan Salobir naj bi od Čehajića prejeli 9000 evrov, nato pa zahtevali še 50.000 evrov. Čehajić se je temu uprl in vse tri prijavil, policisti pa so nato izvedli navidezno predajo podkupnine. Ramič in Salobir tik pred koncem sojenja dejanji priznala, Škoberne pa je ves čas postopka zanikal očitana dejanja.

Gre za prvega sodnika v zgodovini Slovenije, ki je pravnomočno obsojen. Zdaj, ko je sodba pravnomočna, bo moralo sodišče sodbo poslati sodnemu svetu, ki je dolžan o tem obvestiti državni zbor. Ta ga lahko razreši s funkcije sodnika, na sodniško funkcijo pa ne bo mogel več kandidirati. Škoberne sicer lahko izkoristi še ostala pravna sredstva, denimo vložitev zahtevo za varstvo zakonitosti na vrhovno sodišče.