Čeprav ga je s sekiro, bi jo vzel nazaj

Sulejman Ćerimović, ki so ga komaj rešili, bi nesojeni nevesti Nadi Rozman oprostil brutalen napad

Objavljeno
31. avgust 2015 17.48
Sojenje Nadi Rozman, 19.8.2015, Maribor [Nada Rozman, sodba, sodišče]
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor
Maribor – »Žal mi je, še zdaj bi jo vzel nazaj, pogoj je le, da bi se šla zdravit. V tem primeru bi umaknil tudi premoženjskopravni zahtevek,« je precej sočutja do nekdanje partnerke Nade Rozman pokazal Sulejman Ćerimović, čeprav ga je med spanjem s sekiro treščila po glavi.

Zgodba, ki močno spominja na kakšen filmski scenarij, se je zgodila 3. marca letos zgodaj zjutraj v stanovanju bloka na Cesti proletarskih brigad 55 v Mariboru. Petinšestdesetletna zunajzakonska partnerja sta si kakšne tri ure pred svitom izmenjala nežnosti, potem je Ćerimović skočil še pod prho in kmalu zaspal. A okrog sedme ure ga je prebudil močan udarec po glavi in takoj je opazil, da močno krvavi. Kri je menda kar brizgala po stenah, izgubil je je od tri do štiri litre in zdravniki so ga komaj rešili.

Hudo ranjen napadalko obvladal

Kljub šoku mu je uspelo Rozmanovo prijeti za hlačnico, da je ta padla po tleh, sosedje pa so poklicali policijo. Ta je sprva malce tavala v temi, saj jo je poskušala napadalka speljati na napačno sled, a so možje v modrem hitro spregledali njene namere. Ugotovili so, da je s tečajev snela vrata in poskušala uprizoriti vlom.

Na predobravnavnem naroku Rozmanova krivde ni priznala in ni privolila v ponudbo tožilstva, ki bi jo v keho vtaknilo za osem let. Odločila se je za sodni postopek in po svoji zagovornici Andreji Dajčman vztrajala pri izključitvi javnosti z glavne obravnave, ker bo govor o njenem zasebnem in tudi intimnem življenju. A sodnica Barbara Nerat ji je ugodila le delno, javnost ni smela prisluhniti zgolj zagovoru Rozmanove, preostali del sojenja ostaja javen. Po sodničinih besedah pri obtoženi ni zaznati psihopatoloških produkcij, kakor je ocenila psihiatrinja Leonarda Lunder.

Kaj je obtožena povedala med zagovorom, torej ni znano, je pa bilo mogoče nekaj drobcev iz njene izpovedbe izluščiti iz vprašanj, ki jih je bil deležen Sulejman Ćerimović. Zanikal je, da bi partnerko ves čas nadzoroval, ji grozil ali se je celo fizično lotil. »Žal mi je, strah me je, rad sem jo imel, zaprosil sem jo za roko,« je dejal s solzami v očeh. Pravi, da ni nikoli omenila, da bi rada prekinila zvezo, dogovarjala sta se, da bi se maja poročila. »Pustil bi ji oditi. Če ne gre, ne gre.« »Dejala je, da ste prinesli jeklene vrvi, da jo boste zvezali,« ga je nagovoril njegov pooblaščenec Martin Rozman (ni v sorodu z obtoženo). »Kakšne vrvi?« se je le čudil Ćerimović. »Se obtožene bojite?« je zanimalo Rozmana. »Strah me je. Ne nje, drugih ljudi. Opraskali so mi avto in odtrgali ogledala,« je odvrnil Ćerimović.

Povedal je še, da je moral pred partnerko varovati njeno snaho, ki jo je klicala Čaplja, saj da je govorila, da ji bo nekaj naredila. Rozmanova je to kategorično zanikala z besedami: »Kdo pa je name pazil, ko je bil (Ćerimović, op. p.) v Nemčiji?«

Sekiro zavihtelo bolestno ljubosumje

Kaj je povzročilo spor med Rozmanovo in Ćerimovićem, za zdaj ni povsem jasno, policijske ugotovitve sicer kažejo, da je šlo za bolestno ljubosumje. Večer pred poskusom umora sta Rozmanova in Ćerimović večerjala v Mercatorjevem centru v bližini bloka, kjer sta živela, in natakarica mu je položila roko na ramo ter mu dejala: »Dolgo te nisem videla, pridi še kaj naokrog.« Med potjo domov je poslušal pridigo, doma pa se je stvar le umirila, zato ni niti slutil, kaj ga čaka. Še po sekiro je šel v klet, jo nabrusil ter ročaj položil v umivalnik, da bi se čez noč napil vode in bil bolj stabilen, saj je Rozmanova nameravala naslednjega dne oditi k prijateljici nasekat treske. Tako mu je vsaj dejala, ko ga je prosila, ali ji posodi sekiro.

A Rozmanova je očitno imela drugačen načrt in je partnerja s sekiro presenetila med spanjem. »Ljubi bog, kaj si mi naredila!« je po lastnih navedbah vzkliknil Ćerimović in se pognal za nesojeno nevesto. Zgrabil jo je, da ne bi zbežala pred prihodom policistov, sosedje, ki se slišali vpitje, pa so jo pospremili v eno izmed stanovanj, saj je bila precej razburjena. Zdaj že nekdanjemu zaročencu, ki od nje zaradi vseh muk, ki jih je moral pretrpeti, terja 33.000 evrov odškodnine, je povzročila kar petnajst centimetrov dolgo rano. Posledice udarca občuti še danes, saj na poškodovano uho slabše sliši, pravi, da ima občutek, kakor da bi imel v ušesu ves čas vodo.