Čez naselje s 74 kilometri na uro

Tretjina prometnih nesreč na Gorenjskem se zgodi zaradi prevelike hitrosti.

Objavljeno
31. julij 2013 16.47
Policisti umirjali promet
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice

Jesenice – V prometnih nesrečah na gorenjskih cestah so zaradi prevelike hitrosti letos umrli že trije udeleženci, lani pa noben. Policisti so z namenom zniževanja števila prometnih nesreč, ki se zgodijo zaradi prevelike hitrosti, zniževanja število ponesrečencev ter smrtnih žrtev izvedli preventivno akcijo merjenja hitrosti.

Povprečne hitrosti vožnje so se v zadnjih letih sicer znižale, je povedal Simon Sušanj, policijski inšpektor v sektorju uniformirane policije na Policijski upravi Kranj, kljub temu pa do prekoračitev hitrosti, ki je razlog za približno tretjino vseh prometnih nesreč, še prihaja. Največ jih je v strnjenih naseljih. Večina voznikov vozi po predpisih in omejitvah, pravi Sušanj, kljub temu pa je letošnja prometna statistika slabša od lanske. Prometna pravila so namenjena zagotavljanju varnosti udeležencev v prometu, še izpostavljajo policisti.

Letos so policisti obravnavali že okoli tri tisoč prekoračitev hitrosti, ki je bila v 121 primerih razlog za nesreče, v katerih je bilo 74 ljudi poškodovanih, od tega deset huje. V enakem obdobju lani so našteli 109 prometnih nesreč zaradi prekoračitev hitrosti, 69 telesno poškodovanih in od tega 11 huje.

Šest nepripetih, eden v rdečo luč

Danes so izmerili hitrost vožnje več kot 2200 vozil in ugotovili 57 prekoračitev. Najvišja izmerjena hitrost vožnje na cesti v naselju je bila 74 kilometrov na uro, na cesti izven naselja pa 75 kilometrov na uro. Šest voznikov med vožnjo ni uporabljajo varnostnega pasu, eden pa ni upošteval rdeče luči na semaforju.

Prisotnost policista ob cesti umirja promet, prav tako vozniki znižujejo hitrost, če ob cesti stojijo merilniki hitrosti, na katerih se izpiše hitrost vožnje, je povedal Boštjan Omerzel, vodja medobčinskega inšpektorata in redarstva Jesenice. Merilniki hitrosti shranjujejo podatke, kar redarjem omogoča analizo podatkov.

Po postavitvi merilnika hitrosti se po določenem času zabeležene hitrosti vožnje znižajo, ugotavlja Omerzel in dodaja, da bodo zato namestili dodatne merilnike. Dodal je še, da občinski redarji voznikov, pri katerih izmerijo prekoračeno hitrost, ne ustavljajo, ampak jim po pošti le pošljejo plačilni nalog za plačilo glob.