Čez travnik v potok in v smrt

Avtomobil se je nato nekaj deset metrov prevračal po brežini. Kdo ga je vozil, še ugotavljajo.

Objavljeno
30. december 2017 09.00
K. Š., STA
K. Š., STA
Včeraj zvečer, okoli 20.30, se je v okolici Podsrede na cesti Križe-Koprivnica zgodila prometna nesreča, v kateri je umrl 49-letni moški, 67-letnik pa je bil huje poškodovan. Oba sta bila v istem vozilu, ki se je prevračalo po brežini, a še ugotavljajo, kdo ga je vozil. Pri preživelem je bil test alkoholiziranosti pozitiven, so sporočili s Policijske uprave (PU) Novo mesto.

Po prvih ugotovitvah policije je voznik osebnega avtomobila na cesti izven naselja Veliki Dol domnevno zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad vozilom in zdrsnil s ceste. Avtomobil se je nato nekaj deset metrov prevračal po brežini in nazadnje obstal na kolesih v potoku pod cesto. V času prometne nesreče je bila cesta spolzka in poledenela, a posipana, so zapisali na PU Novo mesto.

Po njihovih navedbah je zaradi hudih poškodb na kraju nesreče umrl 49-letni moški, 67-letnika pa so s hudimi poškodbami odpeljali v brežiško bolnišnico. Nobeden od njiju menda ni bil pripet z varnostnim pasom, preizkus alkoholiziranosti pa je pri 67-letniku pokazal, da ima v izdihanem zraku 0,71 miligramov alkohola v litru izdihanega zraka.

Za pokojnika pa so odredili tudi strokovni pregled, da ugotovijo morebitno prisotnost alkohola, prepovedanih drog in psihoaktivnih substanc v telesu.

Policisti so vozilu odvzeli registrske tablice in ga začasno zasegli. Še vedno namreč poteka preiskava z zbiranjem obvestil in preučevanjem sledov, da bi ugotovili, kdo je v času nesreče dejansko vozil avtomobil, so še navedli.

14 voznikov krepko pod vplivom alkohola

Na območju novomeške policijske uprave so sicer prometni policisti na božični vikend poostreno nadzirali promet in bili še posebej pozorni na voznike, ki so kazali znake, da bi lahko bili pod vplivom prepovedanih substanc. Tako so na območju Trebnjega, Novega mesta in Šentjerneja ustavili 14 voznikov, ki so bili krepko pod vplivom alkohola. Največja izmerjena vrednost prisotnosti alkohola je bila 0,93 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka, povprečna stopnja ugotovljene prisotnosti alkohola v litru izdihanega zraka pa je bila 0,63 miligrama.

Na novomeški policijski upravi voznike ponovno opozarjajo na nevarnost vožnje pod vplivom prepovedanih substanc, ki bistveno vplivajo na vozniške sposobnosti, s tem pa povečujejo možnost ogrožanja sebe in drugih udeležencev v prometu.