Cinkarna Celje vložila tožbo zoper Borisa Šuštarja

Podjetje je proti koordinatorju Civilnih iniciativ Celje vložilo tožbo za plačilo 30.000 evrov odškodnine.

tor, 21.08.2012, 12:38

Celje - Cinkarna Celje je na celjsko okrožno sodišče vložila tožbo za plačilo odškodnine 30.000 evrov in stroškov postopka proti koordinatorju Civilnih iniciativ Celje Borisu Šuštarju. Članica uprave družbe Nikolaja Podgoršek Selič je danes za STA povedala, da so tožbo vložili, ker je Šuštar blatil ime podjetja.

Podgoršek Seličeva je dejala, da je Šuštar podal več izjav glede Cinkarne Celje, ki jih je uprava družbe potem ovrgla. Predvsem uprava Cinkarne Celje Šuštarju oz. Celjskim civilnim iniciativam očita, da so manipulirali s podatki o vsebnosti talija v sadri na deponiji. »Imeli smo dovolj dokazov, da smo ovrgli navedbe Šuštarja in smo se odločili zaščiti ime podjetja ter interese naših zaposlenih,« je še pojasnila Podgoršek Seličeva.

Že na aprilski novinarski konferenci je predsednik uprave Cinkarne Celje Tomaž Benčina dejal, da so Celjske civilne iniciative pri Zavodu za zdravstveno varstvo (ZZV) Maribor naknadno naročile analizo strupenega talija v istem vzorcu, ki je bil poslan nedavno v kanadski laboratorij. Iz kanadskega laboratorija so po opravljeni analizi sporočili, da talija v vzorcu sadre titanovega dioksida niso zasledili, do enakih izsledkov so prišli tudi v ZZV Maribor.

»Rezultat, ki Celjskim civilnim iniciativam očitno ni ustrezal, so širši javnosti preprosto zamolčale. Iz tega sklepamo, da iniciative manipulirajo s podatki in da njihov namen ni ugotavljanje verodostojnosti izjav in rezultatov Cinkarne Celje,« je takrat ocenil Benčina.

Šuštar pa je danes znova poudaril, da je Cinkarna Celje tovarna, ki je s svojim delovanjem od ustanovitve grozovito uničila okolje in za stoletja onemogočila normalno, zdravo življenje prebivalstva celjske kotline.

Po navedbah Šuštarja je Cinkarna Celje prikrila raziskavo krvi delavcev družbe, kjer je imelo kar 60 odstotkov poškodovane kromosome, kar vodstvo cinkarne zavrača kot neresnično navedbo.

»Na podlagi vseh uradnih podatkov, strokovnih analiz, ki smo jih plačevali sami, utemeljeno in legitimno opozarjamo na nesprejemljivost delovanja tako ekološko sporne in nesprejemljive industrije sredi Celja. Tudi z vloženo tožbo, s katero poskušajo skrajno nesprejemljivo ustrahovati predstavnike civilne družbe, nas ne bodo ustavili,« je še povedal Šuštar.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se