Cinkarna Celje vložila tožbo zoper Borisa Šuštarja

Podjetje je proti koordinatorju Civilnih iniciativ Celje vložilo tožbo za plačilo 30.000 evrov odškodnine.

tor, 21.08.2012, 12:38

Celje - Cinkarna Celje je na celjsko okrožno sodišče vložila tožbo za plačilo odškodnine 30.000 evrov in stroškov postopka proti koordinatorju Civilnih iniciativ Celje Borisu Šuštarju. Članica uprave družbe Nikolaja Podgoršek Selič je danes za STA povedala, da so tožbo vložili, ker je Šuštar blatil ime podjetja.

Podgoršek Seličeva je dejala, da je Šuštar podal več izjav glede Cinkarne Celje, ki jih je uprava družbe potem ovrgla. Predvsem uprava Cinkarne Celje Šuštarju oz. Celjskim civilnim iniciativam očita, da so manipulirali s podatki o vsebnosti talija v sadri na deponiji. »Imeli smo dovolj dokazov, da smo ovrgli navedbe Šuštarja in smo se odločili zaščiti ime podjetja ter interese naših zaposlenih,« je še pojasnila Podgoršek Seličeva.

Že na aprilski novinarski konferenci je predsednik uprave Cinkarne Celje Tomaž Benčina dejal, da so Celjske civilne iniciative pri Zavodu za zdravstveno varstvo (ZZV) Maribor naknadno naročile analizo strupenega talija v istem vzorcu, ki je bil poslan nedavno v kanadski laboratorij. Iz kanadskega laboratorija so po opravljeni analizi sporočili, da talija v vzorcu sadre titanovega dioksida niso zasledili, do enakih izsledkov so prišli tudi v ZZV Maribor.

»Rezultat, ki Celjskim civilnim iniciativam očitno ni ustrezal, so širši javnosti preprosto zamolčale. Iz tega sklepamo, da iniciative manipulirajo s podatki in da njihov namen ni ugotavljanje verodostojnosti izjav in rezultatov Cinkarne Celje,« je takrat ocenil Benčina.

Šuštar pa je danes znova poudaril, da je Cinkarna Celje tovarna, ki je s svojim delovanjem od ustanovitve grozovito uničila okolje in za stoletja onemogočila normalno, zdravo življenje prebivalstva celjske kotline.

Po navedbah Šuštarja je Cinkarna Celje prikrila raziskavo krvi delavcev družbe, kjer je imelo kar 60 odstotkov poškodovane kromosome, kar vodstvo cinkarne zavrača kot neresnično navedbo.

»Na podlagi vseh uradnih podatkov, strokovnih analiz, ki smo jih plačevali sami, utemeljeno in legitimno opozarjamo na nesprejemljivost delovanja tako ekološko sporne in nesprejemljive industrije sredi Celja. Tudi z vloženo tožbo, s katero poskušajo skrajno nesprejemljivo ustrahovati predstavnike civilne družbe, nas ne bodo ustavili,« je še povedal Šuštar.

Prijavi sovražni govor