Čista lopata: ponovno o prisluškovanju Ivanu Zidarju

Na današnji obravnavi je pričal Miran Kimovec, ki je na Mobitelu pooblaščen za odgovore na odredbe sodišč.

sre, 15.02.2012, 11:48
Kronologijo dogodkov, povezanih s sojenjem v zadevi Čista lopata, smo zabeležili v novinarskih prispevkih, ki jih hranimo v Delovi dokumentaciji. Do nje lahko dostopate registrirani in uporabniki Premium.

Ljubljana - Potem ko so zagovorniki na sojenju v zadevi Čista lopata opozorili na domnevne nepravilnosti pri izpisih telefonskih pogovorov nekdanjega prvega moža SCT Ivana Zidarja, je bil na sodišču danes zaslišan predstavnik Telekoma Slovenije Miran Kimovec.

Na sojenje so prišli vsi obtoženi - Tomaž Žibert, Ivan Zidar, Hilda Tovšak, Dušan Črnigoj, Ivan Demšar, Borut Farčnik, Ivan Kroflič in Srečko Gabrič, ki naj bi se dogovarjali o gradnji kontrolnega stolpa na brniškem letališču in se pri tem ujeli v policijske prisluhe.

Obramba je prejšnjikrat opozorila, da se v vloženem dokaznem gradivu ne ujemajo prepisi časov telefonskih pogovorov Ivana Zidarja (obramba je tudi zahtevala izločitev prisluhov telefonskih pogovorov in dokazov, ki izvirajo iz tega, ker da gre za nezakonite dokaze).

Zagovornik Dušana Črnigoja Gorazd Fišer je na obravnavi prebral članek o prikritih preiskovalnih metodah iz tednika Mladina iz leta 2008, saj je bilo to po njegovem mnenju nujno za razjasnitev pravno neurejenega statusa novih prisluškovalnih naprav.

Policija je po njegovih navedbah sicer zanikala uporabo nedovoljenih preiskovalnih metod, vendar je Fišer prepričan, da je bilo v dokaznem postopku ugotovljeno, da je policija v preiskavi nezakonito uporabljala nekatere prisluškovalne naprave.

Fišer je še predlagal, naj se zasliši nekdanjega vodjo preiskovalne enote kriminalistične policije Borisa Kandutija, saj bi ta po njegovih besedah morda lahko potrdil trditve obrambe, da je policija leta 2007 razpolagala z napravo, ki ni bila dovoljena za izvajanje prisluškovanja. Sodišče je ta predlog zavrnilo.

Miran Kimovec, odgovoren tudi za odgovore na odredbe za prisluškovanje, je na sodišču pojasnil, da so na Mobitelu leta 2007 izvedli odredbo sodišča za izpis telefonskih klicev z Zidarjevega mobilnega telefona.

Kimovec je med drugim pojasnil, da zaradi domnevne uporabe nedovoljene prisluškovalne naprave IMSI-catcher, s katero se sam sicer še ni srečal, čeprav je o njej veliko slišal in tudi sam raziskal, ne bi nastale nepravilnosti pri zapisovanju telefonskih klicev, kot trdi obramba.

Obramba je nato opozorila, da Kimovec ni strokovnjak s tega področja, zato bi največ o tem lahko povedal sodni izvedenec, a je sodišče tudi ta predlog zavrnilo.

Na sojenju v zadevi Čista lopata so sicer veliko časa govorili o tem, ali je policija svoje delo opravila zakonito. Obramba ves čas zatrjuje, da policija afere ni razkrila, temveč sproducirala. Senat pa je danes zavrnil predlog obrambe za izločitev dokazov, ki naj bi jih po mnenju obrambe policija zbrala nezakonito.

Pritožba na to odločitev ni mogoča, zagovorniki pa se bodo lahko pritožili na sodbo. Sojenje, ki se počasi končuje, se bo sicer nadaljevalo v petek, ko bodo predvidoma izvajali še nekatere dokaze

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
1 komentar
stanislavko

In kako dolgo se bodo ti ljudje še svobodno sprehajali po Sloveniji ?

15. februar 2012, ob 12:21:57
1 komentar
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej