Čista lopata: sodba zaradi obsežnosti še ni spisana

Sedmerica obsojenih bo imela po prejemu sodbe 15 dni časa za pritožbe.

Objavljeno
03. maj 2012 19.16
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si

Ljubljana - Sodba v zadevi Čista lopata, ki jo je ljubljansko okrožno sodišče izreklo 30. marca, zaradi obsežnosti zadeve še ni bila spisana in vročena strankam, so za STA pojasnili na sodišču.

Zakon o kazenskem postopku sicer določa 30-dnevni rok za izdelavo sodbe, vendar pa je omenjeni rok instrukcijski, kar pomeni, da zamuda nima procesnih posledic.

Sedmerica obsojenih bo imela po prejemu sodbe 15 dni časa za pritožbe, ki so jih njihovi zagovorniki napovedali že po izreku sodbe.

Sodni senat ljubljanskega okrožnega sodišča je namreč sedem obtoženih v zadevi Čista lopata spoznal za krive podkupovanja ali sprejemanja podkupnine. Sodišče je Ivanu Zidarju, Hildi Tovšak in Dušanu Črnigoju prisodilo leto in pet mesecev zaporne kazni. Vsem obsojenim je naložilo tudi plačilo stranske denarne kazni.

Sodni senat je oprostilno sodbo izrekel le za Ivana Krofliča, za katerega po njihovem mnenju niso bila dokazana očitana kazniva dejanja sostorilstva pri podkupovanju.

Na oprostilno sodbo Krofliču se bo najverjetneje pritožilo specializirano državno tožilstvo. Okrožna državna tožilka Bojana Podgorelec je namreč po izreku sodbe napovedala pritožbo, na specializiranem državnem tožilstvu pa so za STA pojasnili, da se bodo o tem izjasnili po prejemu sodbe.

Sojenje osmerici zaradi dogovarjanja pri pripravi ponudb na javnem razpisu za izgradnjo kontrolnega stolpa na letališču Jožeta Pučnika in podkupovanja ter sostorilstva pri tem kaznivem dejanju se je začelo oktobra 2010, afera pa je v javnost prišla februarja 2008 po odmevnih aretacijah, v kateri so pridržali vse vpletene, vsi razen Črnigoja, ki se je zaradi funkcije državnega svetnika skliceval na imuniteto, pa so noč prebili v zaporu.