Čista lopata: videoposnetki srečanj za obrambo preslabi

Na današnji obravnavi v zadevi Čista lopata se je začelo branje odredb za tajna opazovanja. Zidar spet odsoten.

Objavljeno
17. maj 2011 13.43
Posodobljeno
17. maj 2011 13.43
Ju. P., kronika
Ju. P., kronika
Ljubljana - »Gre za lepljenko, montiran posnetek, zato se poraja vprašanje verodostojnosti,« je Boris Grobelnik, zagovornik Ivana Demšarja, na sojenju v zadevi Čista lopata danes opozoril senat ljubljanskega okrožnega sodišča.

Na sojenju so namreč, potem ko so prejšnjič predvajali posnetke policijskega telefonskega prisluškovanja, danes predvajali videoposnetke tajnega opazovanja.

Zagovornik je opozoril, da na predvajanih posnetkih manjka več minut opazovanja domnevnega srečanja med Hildo Tovšak, Tomažem Žibertom in neznano osebo.

Predsednica senata Vesna Podjed je ugotovila, da je posnetek krajši, kot je bilo navedeno v dokaznem gradivu. Obramba obtoženih gradbenih baronov in njihovih domnevnih pajdašev razen Ivana Zidarja, proti kateremu je postopek še vedno izločen, je ugovarjala tudi identifikaciji obtoženih na posnetkih predsednice senata.

Zagovorniki menijo, da ni dovolj podatkov za prepoznavo in da obtoženih ne gre prepoznavati po silhuetah in frizurah. Podjedova je pri ogledu na enem od posnetkov sicer prepoznala Tomaža Žiberta, ki je bil v družbi s Srečkom Gabričem in Tovšakovo, z Gabričem pa da sta si izmenjala dokumente, čeprav je povedala, da je slika slabše kakovosti. Po mnenju obrambe izmenjava dokumentov iz posnetka ni razvidna.

Sojenje Tovšakovi, Dušanu Črnigoju, Žibertu, Demšarju, Borutu Farčniku, Gabriču in Ivanu Krofliču se nadaljuje 27. maja. Ni pa še jasno, kdaj se jim bo na zatožni klopi spet pridružil Zidar.

Podjedova je pojasnila, da senat od ljubljanskega kliničnega centra še vedno ni dobil odgovora, do kdaj bo trajalo njegovo zdravljenje.