Črnega terenca pri Baričeviču »ni bilo«

Sosed pokojnega zdravnika je zanikal, da bi omenjeno vozilo po tragediji odpeljalo izpred hiše ali njene okolice.

Objavljeno
09. november 2012 13.45
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Ljubljana - Sosed pokojnega Saše Baričeviča je v nadaljevanju sojenja policistoma, ki sta v zvezi z afero bulmastifi obtožena nevestnega dela, poudaril, da ni videl terenskega vozila, ki bi po tragediji odpeljalo izpred hiše ali njene okolice. Na Okrajnem sodiščem v Ljubljani je danes pričalo tudi več policistov, ki so jih tisti dan napotili na Oražnovo ulico.

Priča Andrej Hrausky, sosed pokojnega Baričeviča, je na današnji obravnavi podrobneje opisal dogajanje 2. februarja 2010.

Med drugim je pojasnil, da je tistega dne je ravno prišel domov in pričel brati časnike, nakar je zaslišal Baričevičeve nenavadno razburjene ukaze njegovim psom. Nenadoma je zaslišal krik bolečine in ugotovil, da je pes Baričeviča ugriznil.

Kaj je videl sosed?

Poklical je policijo in jo obvestil, da je pes napadel lastnika. Nato se je skupaj z ženo odpravil na ulico, vendar dogajanja ni videl, saj je bil Baričevičev vrt ograjen. Približal se je ograji in pogledal skozi režo. Ves šokiran je opazil, da psi trgajo Baričeviča. Ponovno je poklical policijo in jo obvestil, da bodo psi lastnika ubili, če takoj ne pridejo.

Po 15 ali 20 minutah sta prispela policista. Psov sta se prestrašila, kljub temu pa je eden od njiju ustrelil in ranil ali ubil enega od treh psov, preostala dva pa sta pobegnila. Kasneje so prišli reševalci in še en policist. Baričevič je bil takrat še živ, a mu niso mogli več pomagati, je povedal Hrausky.

Kasneje je bilo veliko razprav o tem, ali je bil pri Baričeviču še kdo. Vendar pa je Hrausky danes povedal, da ni slišal nikogar drugega. Prav tako ni videl, da bi izpred hiše ali njene okolice odpeljalo črno terensko vozilo. Baričevič po besedah priče praktično ni imel obiskov zaradi razdejanja, ki so ga povzročali psi.

Hrausky je med drugim še pojasnil, da sta za dogajanje poleg žrtve očitno vedela samo onadva z ženo, vse dokler na kraj ni prispela policija in niso tudi drugi sosedje slišali strelov. Prav tako je dejal, da je Baričevič ves čas pazil, da bi sosedje imeli vtis, da ima samo enega psa in da vse do tragičnega dogodka tudi kot prvi sosed ni vedel, da je imel pravzaprav tri.

Danes pričalo tudi več policistov

Danes je bila zaslišana še ena soseda pokojnega Baričeviča. Priča Monika Brajnik je sodišču pojasnila, da dogajanja na dan, ko so psi napadli, ni videla. Na svoji hiši je sicer imela nameščene kamere, vendar pa po njenih besedah ni šlo za snemalne kamere.

Prav tako je danes pričalo več policistov, ki so jih 2. februarja predlani napotili na kraj tragedije, med njimi policistka Sonja Rupnik. Ta je med drugim pojasnila, da je Baričevičeva sestra o dogodku po telefonu obvestila tudi "Mirota".

Policist Matjaž Starin pa je med drugim povedal, da je policija ob ogledu ocenila, da niso obstajali razlogi za sum kaznivega dejanja. Če ni teh razlogov, pa policisti nimajo pooblastila za nadaljevanje preiskave, je pojasnil.

Na predlog sodnice sta danes pričala tudi dva vodnika službenih psov, ki sta pojasnila, da je bila njuna naloga poiskati preostala dva psa.

Nekdanja državna sekretarka na ministrstvu za kmetijstvo Sonja Bukovec pa se današnjega zaslišanja ni udeležila. Sodnica Metka Popivoda je pojasnila, da ji je bilo vabilo poslano, ne pa tudi izkazano.

Sojenje se bo nadaljevalo 19. novembra, ko bodo med drugim zaslišani policisti Policijske postaje Ljubljana-Vič.

Tožilstvo kriminalista Dušana Mikolčevića, ki je vodil ogled na Oražnovi, in policijskega inšpektorja Aleša Conradia obtožuje nevestnega dela v službi.

Kot izhaja iz obtožnega predloga, Mikolčević ni zavaroval madežev krvi na stikalu v stanovanju in se ni odločil, da preiskavo kraja dogodka razširijo še na stanovanje. Mikolčević in Conradi naj bi po mnenju tožilstva namerno izključila možnost pridobivanja dokazov in navzočnosti tretje osebe.