Črni oblaki nad medijsko hišo

Novi tednik & Radio Celje: Navzkrižne tožbe med zakonitimi zastopniki iz družine Šrot lahko ogrozijo zaposlene.

Objavljeno
05. maj 2015 21.58
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Celje – Na celjskem sodišču se je nadaljevalo sojenje o tožbi družbe Novi tednik in Radio Celje (NT & RC) v večinski lasti družine Šrot proti Mestni občini Celje, ki jo zastopa župan Bojan Šrot.

Vmes je umrl solastnik in direktor NT & RC Srečko Šrot, 20. aprila pa je vodenje prevzela Anica Šrot Aužner, soproga tretjega izmed bratov – Boška. Medtem se nad NT & RC, ki je za časopis Novi tednik prejšnji mesec prejel zlati grb, najvišjo nagrado Mestne občine Celje (MOC), zgrinjajo črni oblaki.

Januarja je namreč postala pravnomočna sodba v pravdi, s katero je MOC od družbe zahteval 120.000 evrov zaostalih najemnin za prostore v občinski stavbi v Prešernovi ulici. Obenem še ni pravnomočna pravda proti občini za plačilo 28.100 evrov za neplačane račune, ki pa jih do letos niso našli. NT & RC od občine s tožbo zahteva tudi pridobitev lastninske pravice na občinski hiši ali priznanje vlaganj – do 300.000 evrov.

Začetek zapletov med NT & RC in občino sega v leto 2010, ko smo odkrili, da Srečko Šrot županu Bojanu Šrotu ne plačuje najemnine, na občini pa so pojasnjevali, da vse od leta 1999 z ministrstvom za obrambo niso mogli razčistiti, kdo je lastnik stavbe oziroma tega niso mogli vpisati v zemljiško knjigo, s tem pa tudi v premoženjsko bilanco občine ne. Torej, tako na občini, najemnine niso mogli zaračunavati vse do takrat, ko so leta 2010 lastnino lahko vpisali.

Kdo koga »še kje drži«

Dejansko je bila hiša v centru mesta že leta 1997 pridobljena s tem, ko je občina zanjo Komandi vojnega okruga Celje dala deset stanovanj. Po ustavnem zakonu je leta 1991 hiša, še vedno vpisana kot last JLA, prešla v last Republike Slovenije oziroma ministrstva za obrambo, ki je svoja stanovanja po Jazbinškovem zakonu najemnikom prodalo, prepis hiše na občino pa je bil le še tehnično vprašanje. A občina tega ni mogla narediti vse do leta 2010, tožila pa ministrstva tudi ni. Tudi ko so leta 2010 z NT & RC sklenili najemno pogodbo, pa najemnine ni plačeval. Prav s pravdo, ki se je zaradi bolezni pokojnega Srečka Šrota lahko nadaljevala šele po letu dni, je namreč NT & RC računal, da bo uveljavil svoja prejšnja vlaganja in bi z občino medsebojne terjatve in dolgove že nekako poravnali. Kaj bo, ne bo jasno vse do konca sojenja.

Pred sodnico Petro Robič Verbovšek so stopili odvetnik MOC Roman Mauri in v imenu NT & RC odvetnik Dušan Pungartnik ter kot zastopnik občine in priča celjski župan Bojan Šrot. Povzel je dogodke od leta 1998, odkar županuje, in dejal, da se sam s primerom ni ukvarjal, temveč je leta 1999 naročil Darji Pavlina, naj uredi vpis lastništva. »Sprva sem mislil, da nismo lastniki, potem pa se je izkazalo, da je nekdo na ministrstvu zlorabil svoja pooblastila in to zavrnil, menda zato, da bi nas lahko 'še kje držali'.« Dušan Pungartnik je predlagal, da sodišču dostavi pogodbo z Ingradom, ki je stavbo adaptiral, sodnica pa je sprejela tudi predlog, da kot priči zaslišijo nekdanjega direktorja NT & RC Jožeta Cerovška in nekdanjo urednico Radia Celje Natašo Gerkeš Lednik. Roman Mauri pa je dejal le, da družba za svoj zahtevek nima aktivnega pravnega upravičenja. Sojenje se bo nadaljevalo junija.