Damjan Lah zaradi najema prostorov za NPU obsojen na pogojno kazen

Damjan Lah obsojen na pogojno eno leto zapora s preizkusno dobo 5 let in 4 leta prepovedi opravljanja poklica.

Objavljeno
25. november 2015 13.50
mpi lah
Mi. K., STA
Mi. K., STA
Ljubljana - Nekdanjega državnega sekretarja na notranjem ministrstvu Damjana Laha je Okrajno sodišče v Ljubljani zaradi zlorabe položaja pri najemu stavbe za NPU na ponovljenem sojenju obsodilo na eno leto pogojne kazni zapora s preizkusno dobo petih let in štiri leta prepovedi opravljanja poklica. Podrobnosti v zvezi s sodbo STA sicer še čaka.

Lah se je na zatožni klopi znašel zaradi očitkov o zlorabi položaja pri najemu stavbe za Nacionalni preiskovalni urad (NPU) na Dimičevi cesti v Ljubljani. Tožilstvo mu je očitalo, da je kot generalni sekretar na notranjem ministrstvu (ta položaj je zasedal, preden je postal državni sekretar) v postopku pridobivanja prostorov za NPU nezakonito favoriziral družbo Ram Invest.

Junija lani ga je prvostopenjsko sodišče opralo obtožb, vendar je višje sodišče sodbo razveljavilo in zadevo vrnilo v ponovno sojenje. To se je začelo septembra, v novem, precej hitro izvedenem postopku pa je sodišče zaslišalo skoraj vse priče, ki so pričale že na prvem sojenju.

Med drugim je bila oktobra zaslišana sodna izvedenka Maja Skale, ki je dejala, da so bili pogoji in merila za izbor stavbe premalo definirani, da bi bilo mogoče objektivno oceniti, katera od ponujenih stavb je bila najbolj primerna."Šlo je za subjektiven izbor,"je dejala.

Kot priča je nastopil tudi nekdanji generalni direktor policije Janko Goršek, ki je poudaril, da Lah po njegovih informacijah za najem ni favoriziral nobenega podjetja oziroma objekta.

Pogodbo o najemu z Ram Investom Igorja Pogačarja so na MNZ sklenili v začetku leta 2010. Računsko sodišče je avgusta 2011 zaradi najema izdalo negativno mnenje, Komisija za preprečevanje korupcije pa je ugotovila, da je pri najemu prišlo do korupcije. Zaradi ugotovitev Komisije za preprečevanje korupcije je odstopila tedanja ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal, pozneje pa še Lah.