Danes sojenje desetim mariborskim protestnikom

Dvanajsterica je bila aretirana na 3. mariborski vstaji 3. decembra. Krivdo sta priznala le dva in bila po pogojni obsodbi takoj izpuščena na prostost.

Objavljeno
08. januar 2013 08.08
Izbor 2012
R. D., Delo.si
R. D., Delo.si

Maribor - Na mariborskem okrajnem sodišču se danes začenja glavna obravnava zoper deseterico protestnikov, ki na decembrskih predobravnavnih narokih niso priznali krivde za očitano kaznivo dejanje sodelovanja v skupini, ki prepreči uradni osebi uradno dejanje, napoveduje STA.

Dvanajsterica je bila aretirana na 3. mariborski vstaji 3. decembra, ki se je sprevrgla v nasilje in vandalizem. Krivdo sta priznala le dva in bila po pogojni obsodbi takoj izpuščena na prostost.

Skupina naj bi na policiste, ki so varovali protestni shod, metala granitne kocke, lesene palice in steklenice ter se kljub večkratnim opozorilom ni hotela raziti. Tožilec Tilen Ivič je na predobravnavnih narokih menil, da je šlo za brutalna dejanja, usmerjena proti policistom, ki so opravljali zakonite naloge.

Kot dokazno gradivo je predlagal predvsem policijske uradne zaznamke in posnetke s policijskega helikopterja, za obtožene pa predlagal zaporne kazni od štirih do šestih mesecev. Obramba je po drugi strani večinoma zahtevala oprostilno sodbo, saj naj bi pri obtoženih šlo za osebe, ki ne kažejo znakov agresije in ki naj bi se v priporu znašle povsem po naključju.

Dvanajsterica je bila aretirana na 3. mariborski vstaji 3. decembra, ki se je sprevrgla v nasilje in vandalizem. Policisti so takrat pridržali 119 ljudi, od tega jih je 28 ostalo pridržanih. Večina jih je bila precej časa v priporu, tik pred novim letom pa je sodišče pripor odpravilo zoper vse protestnike, saj je senat okrožnega sodišča ugotovil, da ne obstajajo več razlogi, ki so narekovali odreditev pripora.

Za 16 protestnikov, ki jih ovadba bremeni napada na uradno osebo, bo sodišče po opravljenih zaslišanjih pred preiskovalnimi sodniki odločalo, ali bodo zoper njih uvedli sodno preiskavo. Za to kaznivo dejanje je predpisana kazen do pet let zapora, torej več kot za omenjeno dvanajsterico, ki bi jim lahko dosodili največ dve leti zapora.