Dean Stanko danes pred sodnico

V začetku maja je Stanko na Slovenčevi ulici v Ljubljani povzročil nesrečo, v kateri sta umrli 19-letna Mia in Klara.

Objavljeno
26. avgust 2013 17.17
Kronika
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si

Ljubljana - Dean Stanko, ki je v začetku maja na Slovenčevi ulici v Ljubljani povzročil prometno nesrečo, v kateri sta umrli 19-letni peški, bo danes ob 9. uri stopil pred sodnico Okrožnega sodišča v Ljubljani.

Tožilstvo mu očita nevarno vožnjo v cestnem prometu, ki se je končala s smrtjo, in zapustitev poškodovanca v prometni nesreči brez pomoči.

Stanko je 6. maja zvečer trčil v peški iz Ljubljane in Izole in s kraja odpeljal. Nekaj minut pozneje se je vrnil, da bi pobral registrsko tablico, ki mu je odpadla z avtomobila, a so ga krajani, ki so bili priča dogodku do prihoda policije zadržali.

Ena od poškodovanih deklet je v ljubljanskem kliničnem centru umrla še isti dan, druga naslednje jutro, Stanko pa je še nekaj dni užival na prostosti. Policisti so mu prostost odvzeli 9. maja in privedli na zaslišanje k preiskovalni sodnici, ki je zanj zaradi ponovitvene nevarnosti odredila pripor.

V dnevih po nesreči, ko se je javnost zgražala nad neukrepanjem policije, ki tako nevarnim voznikom dovoljuje vožnjo, se je razvedelo, da Stanka prometni policisti že dolgo poznajo. V zadnjih nekaj letih si je namreč nabral lepo število prometnih prekrškov.

Čeprav mu je bil izrečen ukrep prepovedi vožnje motornega vozila oziroma ukrep prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja, se je na to menda povsem požvižgal in redno sedal za volan.

Policisti so ga obravnavali zaradi vožnje brez vozniškega dovoljenja, prehitre vožnje in vožnje pod vplivom alkohola, vožnje neregistriranega vozila, vožnje skozi rdečo luč na semaforju ... Na seznamu grehov so menda tudi prekrški in kazniva dejanja z elementi nasilja.

Deanu Stanku, če mu bo krivda dokaza, zdaj grozi večletna zaporna kazen. Kazenski zakonik za nevarno vožnja v cestnem prometu, ki se je končala s smrtjo ene ali več oseb, predvideva zapor od enega do 12 let in prepoved vožnje motornega vozila. Po prvi točki kaznivega dejanja zapustitve poškodovanca v prometni nesreči brez pomoči pa je predvidena zaporna kazen do enega leta.