Dekle ga je zapustilo, on pa se je vanjo zaletel

Martin Trinkaus se izgovarja, da je v avto nekdanjega dekleta trčil, ker ni bil zbran in ker je gledal v telefon.

Objavljeno
02. april 2013 17.16
tre*sojenje Trinkaus
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor
Maribor – »To se nikoli ne bi zgodilo, če pri sebi ne bi imel telefona in pogledal SMS-sporočila,« se je 21-letni Martin Trinkaus otresal obtožb, da je poskusil umoriti nekdanje dekle Majo Kos. Lotil se je je kar z avtomobilom, domnevno je nameraval čelno treščiti v njenega golfa.

»Sprejel sem dejstvo, da je med nama konec,« se je zagovarjal Trinkaus in krivdo za trčenje poleg prebiranja sporočila opravičeval še z nezbranostjo med vožnjo. »Ko sem pred seboj videl avto, sem obrnil volan v desno, a trčenju se nisem mogel izogniti.«

Tožilstvo očita mladeniču poskus umora po četrtem odstavku 116. člena kazenskega zakonika, torej »iz morilske sle, iz koristoljubja, zato da bi storil ali prikril kakšno drugo kaznivo dejanje, iz brezobzirnega maščevanja ali iz katerih drugih nizkotnih nagibov«. Kaže, da se je Trinkaus nekdanjega dekleta lotil zaradi ljubosumnosti, saj ga je Kosova po dveh letih partnerske zveze zapustila, on pa ji je potem menda večkrat grozil, da jo bo spravil s tega sveta in sodil še sebi.

Dan D je očitno napočil 22. novembra lani, ko se je Maja Kos s sodelavko peljala na delo v Lenart. Ob 13.25 ju je v kraju Biš prehitel Trinkaus, v bližini Spodnje Senarske pa je avto obrnil in se odpeljal nazaj v smeri Trnovske vasi.

Zunaj naselja Gočova je v izteku blagega desnega preglednega ovinka z najmanj 90 kilometri na uro zapeljal na nasprotno smerno vozišče in s sprednjim levim delom svojega passata treščil v golfa Kosove, vendar ne čelno, saj je Maja Kos še pravočasno umaknila v desno. Kljub temu pa je bilo trčenje dovolj silovito, da sta obe vozili zleteli s ceste. Trinkaus je zbežal in se na kraj nesreče vrnil šele, ko so tja že prihiteli policisti in reševalci.

»Kaj takšnega ne bi mogel narediti namenoma. Še sem v šoku. Morda sem bil v boju za Majo res malo žaljiv, a česa takšnega ne bi hotel narediti,« je Trinkaus z lista prebiral svoj zagovor. Poudaril je, da si je uredil novo življenje in želel biti ljubljen, zdaj pa ga imajo zlobni jeziki za zločinca. »Priznam uničenje telefona, drugega pa ne morem priznati.«

Poleg poskusa umora mu namreč tožilstvo očita še, da je nekoč razbil mobilni telefon Maje Kos, torej poškodoval tujo stvar. Obtožen pa je tudi groženj in povzročitve splošne nevarnosti, saj je v golfu na sovoznikovem sedežu sedela 40-letna sodelavka Maje Kos Mojca Požegar in je ogrozil tudi njeno življenje.

Zgodba Maje Kos je seveda precej drugačna. Trinkaus je peljal naravnost proti njej, in če se ne bi umaknila v desno, bi čelno trčila. Kljub »zgolj« bočnemu trku je staknila nekaj poškodb, tudi pretres možganov. Zaradi dogodka je še danes prestrašena in mora jemati pomirjevala, medtem ko nič hudega slutečo sopotnico Požegarjevo po nesreči tarejo bolečine v hrbtenici in bo morala na terapijo.

Nesrečna ljubezenska zgodba

Maja Kos je Martina Trinkausa spoznala leta 2009. Nekaj mesecev sta bila le prijatelja, zatem sta postala par. Celo preselil se je k njim v Trnovsko vas. A sreča očitno ni bila dolgotrajna, po njenih besedah je bil Trinkaus ljubosumen, žalil jo je, jo primerjal z žensko sumljivega slovesa in grozil, da jo bo ubil, če bo imela koga drugega. S presledki sta bila skupaj do oktobra lani, ko se je odločila zvezo dokončno prekiniti.

Kako nevzdržno je bilo občasno njegovo vedenje, je Kosova razkrila, ko je pojasnila pripetljaje. Nekoč so se, denimo, peljali domov z družinskega obiska. Počakal jih je na avtobusni postaji, se vozil za njimi, jih prehitel in se nenadoma ustavil, da je morala močno zavirati.

Ali pa dogodek v disku, kjer se je domnevno do nje vedel precej neprijetno, zato je morala prositi varnostnike, naj jo za zaščitijo. Ti so ga vrgli ven, on pa ji je potem poslal SMS z žaljivo vsebino in jo na svojem profilu na facebooku označil za največjo ku... v Trnovski vasi.

Odkar je v priporu, je ploščo nekoliko obrnil. Po njenih besedah ji je v pismu, dolgem štiri strani, napisal, da je ni hotel ubiti, temveč le prestrašiti in da jo ljubi.