Dekle zabodel vsaj 34-krat, na psihiatriji davil pacienta

Alen Mihalič zanika tako brutalen umor dekleta kot poskus uboja pacienta na psihiatriji

Objavljeno
18. marec 2015 18.53
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor

Maribor – Domnevno zaradi ljubosumja je 25-letni Alen Mihalič konec oktobra lani brutalno obračunal s štiri leta starejšim dekletom Anjo Jug. Obducent je pri pokojni naštel najmanj 34 vbodov z nožem, iz seznama poškodb gre sklepati, da so bili grozovito poškodovani skorajda vsi deli telesa.

Kaj je Alena Mihaliča tako razjezilo, da je 29. oktobra lani okrog 18. ure v kletni sobi stanovanjske hiše v Modrinjakovi ulici v Mariboru najprej s pestmi, zatem pa še z nožem napadel 29-letno dekle – z njo je prijateljeval komaj pol leta –, še ni povsem znano. Odgovor na to vprašanje bo najbrž dal sodni proces, ki se bo začel čez en mesec.

Ni niti priznal niti se pokesal

Če bi Mihalič, ki je Jugovo spoznal v lokalu, kjer je delala kot natakarica, krivdo priznal, mu je tožilka Ivanka Slana za umor ponudila 27 let zapora, za poskus uboja pa pet let oziroma enotno kazen 30 let zapora. Ko mu je sodnica Andreja Lukeš pojasnila pravne posledice priznanja in ga nagovorila, naj se izreče o krivdi, pa je ta le odkimal. Pokesal se ni ne za umor dekleta – enemu izmed sosedov je menda tik po dejanju razkril, kaj je storil, a je ta mislil, da gre za neslano šalo – ne za poskus uboja pacienta na mariborski psihiatriji.

Tega je 6. novembra lani, torej le dober teden za tem, ko je obračunal z dekletom, napadel od zadaj, ga zgrabil za vrat in podrl na tla. Tam ga je davil s komolcem desne roke, ki jo je z levo roko močno vlekel k sebi, da bi povečal intenzivnost davljenja. Stisk je bil tako močan, da ga zgolj zdravstvenemu tehniku, ki je slišal ropot, ni uspelo razkleniti, šele s pomočjo pravosodnega policista mu je uspelo Mihaliča obvladati in rešiti pacienta. Ta je nekaj mesecev pozneje umrl naravne smrti.

Obramba se bo osredotočila na (ne)prištevnost

Zagovornik obtoženega Mihaliča Franci Šošterič bo obrambo očitno gradil na izpodbijanju mnenja izvedenca psihiatra Mladena Vrabiča, ki o Mihaličevi prištevnosti ni podvomil. Šošterič je poudaril, da obtožba v celoti temelji na Vrabičevem mnenju, z njegovo pritegnitvijo v postopek pa se obramba ni strinjala že med preiskavo in mu je izrecno nasprotovala.

»Že tedaj je obramba predlagala, da je treba pritegniti komisijo za fakultetna izvedenska mnenja in določiti ustreznega psihiatra, ki bo odgovoril, ali je bil obtoženi Mihalič v kritičnem času sposoben razumeti pomen dejanja in ga imeti v oblasti ali pa je bila ta zmožnost bistveno zmanjšana ali izključena,« pojasnjuje odvetnik. Vrabič se mu ne zdi ustrezen, ker gre po njegovih besedah za psihiatra, ki mu sodišče zelo pogosto zaupa izdelavo izvedenskega mnenja in nemalokrat podpre trditve obtožbe, čeprav so na voljo tudi drugi izvedenci: »V sodnih spisih je mogoče preveriti, kolikokrat je bil postavljen Vrabič in kolikokrat drugi izvedenci.«

S člankom bi 
izpodbijal izvedeniško mnenje

V podkrepitev svojega prepričanja je Šošterič omenil članek v časopisu Dnevnik z naslovom Mislil je, da je pri sosedih zabava. Gre za poročilo s sojenja Bojanu Ačku (podrobno smo ga spremljali tudi v Delu), ki je streljal na soseda in imel v krvi 3,5 promila alkohola. Kljub temu je Vrabič ugotovil, da prištevnost obtoženega ni izključena, trdi Šošterič, in je moralo sodišče v postopek pritegniti drugega izvedenca psihiatra.

Tožilka Slana, ki je zastopala tudi obtožbo zoper Ačka, se s tem ni strinjala. Zanjo časopisni članek ni vzrok za izpodbijanje mnenja izvedenca, ki je povsem korektno odgovoril na vsa vprašanja: »Zgolj nestrinjanje obrambe z ugotovitvami izvedenca ni vzrok za izločitev.«

A Šošterič je vztrajal, da je Vrabič le eden izmed mnogih izvedencev na seznamu sodišč, in je predlagal, naj se v Mihaličevo psiho poglobi komisija za fakultetna izvedenska mnenja ljubljanske medicinske fakultete. Omenil je, da je bil obtoženi na psihiatriji v Mariboru hospitaliziran že leta 2013, tedaj zaradi depresivne motnje. Sodišče bo o njegovem predlogu odločilo po zaslišanju vseh prič in Vrabiča.