Dekleta v pekel zvabili z mamljivimi oglasi

V lokalih Veronika in Red and Black se ni le vroče plesalo. Kriminalno združbo menda vodil nesojeni župan Škofje Loke.

Objavljeno
08. april 2016 17.40
Mitja Felc
Mitja Felc

Ljubljana - Trinajst barskih plesalk v lokalih Veronika in Red and Black na Gorenjskem ni opravljalo le dovoljenega posla, temveč so se pod strogim nadzorom organizirane hudodelske združbe ukvarjale še z najstarejšo obrtjo. Zgodba ima še bolj žalostno podobo, saj so v večini izkoriščali mlade ženske s socialnega roba, tudi takšne, ki so morale skrbeti za otroke.

Že leta 2014 je kriminalistom prišlo na uho, da se združba z območja Ljubljane in Kranja ukvarja z nedovoljeno trgovino z ljudmi in zlorabo prostitucije, in sicer v Dragočajni in na Mlaki pri Kranju. Po naših podatkih gre za lokala Veronika (Dragočajna) in Red and Black (Mlaka pri Kranju).

S klasičnimi preiskovalnimi metodami so dobili dovolj dokazov, da so preiskavo lahko razširili še s prikritimi preiskovalnimi ukrepi. Nato so ugotovili, da kriminalno združbo vodi 59-letnik z območja Kranja (neuradno Drago Leskovšek), sodelovali pa so še njegova 37-letna žena, sicer ukrajinska državljanka, 40-letnik z območja Ljubljane in 26-letnik z območja Kamnika. Občasno jim je roko pri kaznivih dejanjih ponudil tudi 54-letnik z območja Kranja.

Pred dnevi so kriminalisti družbo dokončno razkrinkali. Ugotovili so, da so imeli v dveh lokalih 13 barskih plesalk, ki so pod strogim nadzorom ponujale tudi spolne storitve. Vodja združbe je imel dekleta zaposlena, večinoma iz Ukrajine in Moldavije, občasno je bila zaposlena še slovenska državljanka.

Podrejeni položaj deklet

Med hišno preiskavo so v obeh lokalih našli 11 mladih žensk, na lokacijah, kjer so stanovale, pa še eno, ki je bila bolna. Po ugotovitvah preiskovalcev prihajajo iz socialno šibkih okolij, privabili pa so jih z oglasi, v katerih so jim obljubljali odlično službo barskih plesalk z zaslužkom do 6000 evrov ter ureditev vsega potrebnega za delo.

Kriminalna združba jim je urejala delovne, potovalne in bivalne dokumente, pri čemer jim je za vsak postopek na uradnem organu zaračunala 300 evrov. Če so bile bolne, zaslužka ni bilo, če so hotele na dopust, so morale pokriti izpad, je razkril Stojan Belšak, višji kriminalistični inšpektor na ljubljanski policijski upravi, in dodal: »Na ta način so jih spravljali v dolgove, posledično pa v podrejeni položaj.« Nad njimi so imeli popoln nadzor tudi glede oblačenja in uživanja pijač. Ženske so bile tako pod hudim pritiskom, saj niso smele zboleti, če so odšle na dopust, pa so morale denar vrniti. Kot kažejo ugotovitve kriminalistov, so bila izkoriščana dekleta tudi prestrašena, saj so jim izkoriščevalci grozili.

V preiskavi se je po Belšakovih besedah izkazalo, da so bili oglasi skrajno zavajajoči. Po prihodu so bile namreč mlade ženske nekaj časa zaposlene na črno, v nadaljevanju pa so morale poleg dela barskih plesalk ponujati tudi spolne storitve. »Delale so šest dni v tednu od 21. do 4. ure, za kar so mesečno prejemale od 350 do 500 evrov. Del zaslužka so morale nameniti za pokrivanje lastnih stroškov, ki so dosegali tudi več kot polovico zaslužka,« je povedal.

Za mesene užitke so stranke odštele po sto evrov za pol ure, za uro pa 150 evrov. Od tega je dekle prejelo 40 odstotkov.

Med hišnimi preiskavami so odkrili precej obremenilnih dokazov: sredstva za nadzor, spolne pripomočke, več orožja, med drugim kalašnikovko in predelano lovsko puško. Našli so tudi svinčnik - orožje, posebno orožje, ki ga v Sloveniji redko odkrijejo. Prav tako so zasegli 30.000 evrov gotovine, za katero sumijo, da izvira iz prepovedanih poslov, zato sledi še finančna preiskava.

Kandidat za župana

Po končanih hišnih preiskavah so štiri glavne osumljence privedli pred preiskovalnega sodnika, zanje je odrejeno sodno pridržanje, policija pa predlaga pripor. Zoper 54-letnika z območja Kranja, ki je, kot rečeno, pri umazanih poslih sodeloval le občasno, so podali kazensko ovadbo po običajni poti. Po Belšakovih besedah bodo vse kazensko ovadili za 13 kaznivih dejanj trgovine z ljudmi v hudodelski kriminalni združbi. Za takšno dejanje je zagroženo od treh do 15 let zapora. Izognili se ne bodo niti kazenskim ovadbam za nedovoljeno posest orožja.

Drago Leskovšek ni prvič stopil na napačno stran zakona. V lovkah preiskave se je znašel že zaradi domnevno nezakonitih poslov v škofjeloškem nočnem klubu Kleopatra, obtožen pa je bil tudi nasilništva. Znan je še kot motorist, režiser slovenskega pornografskega filma in kandidat za župana Škofje Loke.