Dekličinega trupelca zaradi pregleda reber ne bodo izkopali

Poškodbe reber jeseniške deklice bo ugotavljala komisija. Mati bi v hišnem priporu skrbela za svoji hčerki.

Bl. R.
pon, 17.07.2017, 18:00

Kranj – Sodnica tukajšnjega okrožnega sodišča Milena Turuk, ki vodi sodni postopek proti Sandi Alibabić in Mirzanu Jakupiju, materi in očimu dveletne jeseniške deklice, ki je lani zaradi hudih poškodb umrla, je včeraj zavrnila predlog Alibabićine zagovornice, odvetnice Darje Roblek, ki je predlagala izkop dekličinega trupelca.

Mnenja zdravnikov o poškodbah reber na dveletni deklici se razlikujejo. Že pred časom sta namreč zdravnika dr. Matej Cimerman in dr. Simon Herman iz ljubljanskega UKC med pričanjem povedala, da je imela deklica v času pred smrtjo zlomljeni dve rebri, vendar se izvedenec medicinske stroke dr. Anton Lah v svojem mnenju, ki ga je predstavil na prejšnjem naroku sredi junija, z njima ni strinjal. Za takšno trditev je premalo prepričljivih dokazov, je dejal dr. Lah, ki si je ogledal rentgenske slike domnevnih poškodb devetega in desetega rebra male Arine in ni mogel potrditi, da sta bili rebri poškodovani že nekaj mesecev pred tragičnim dogodkom julija lani.

Nesorazmerno dokazno sredstvo

Zato je na prejšnjem naroku Darja Roblek predlagala ekshumacijo – izkop trupla, s čimer naj bi lahko ugotovili za kakšne poškodbe reber je šlo. Sodnica Milena Turuk je ocenila, da bi bilo takšno dokazno sredstvo nesorazmerno, saj da gre sodeč po obtožnici za očitano lahko telesno poškodbo, medtem ko so bile za deklico usodne poškodbe glave in ne reber, kar je v izvedenskem mnenju ugotovil tudi dr. Lah.

Natančneje naj bi poškodbe oziroma stanje dekličinih reber razjasnila posebna komisija ljubljanske medicinske fakultete (vključno z izvedencema travmatološke in radiološke stroke). Sodnica se je namreč strinjala s predlogom tožilke Tine Lesar, ki je predlagala komisijski pregled zbranega gradiva o poškodbah reber. Ob tem je odvetnik Damjan Pavlin, ki zagovarja Mirzana Jakupija, izpostavil vlogo dr. Mateja Cimermana, ki bi lahko vplival na ugotovitve komisije, saj je docent na medicinski fakulteti, svoje mnenje o poškodbi reber pa je že predstavil. Zato je Pavlin predlogu nasprotoval.

Z dekličino glavo poškodoval podboj in omaro

Včeraj so si na sodišču ogledali še fotografije, ki so jih na predlog Alibabićeve v stanovanju posneli policisti. Na pohištvu v stanovanju (na omari v dnevni sobi in na podboju vrat v otroški sobi) so bile vidne poškodbe, ki naj bi dokazovale nastanek poškodb na glavi deklice. Za poškodbo omare naj bi bil po besedah Sande Alibabić kriv Jakupi, ki ga je močno razjezilo, ker je mala deklica Arina, ko sta bila sama doma, razmetala vsebino omare. Tedaj naj bi bila mati v trgovini in je od Jakupija prejela sporočilo, da bo »žival« ubil. Ko se je vrnila domov, je doma našla jeznega in bledega Jakupija, ki je bil na kavču, poleg njega pa je na tleh ležala Arina, ki je imela okrvavljena usta in veliko podplutbo na glavi. Tedaj je mati opazila tudi, da je bila omara poškodovana.

Sanda Alibabić je pred časom Mirzanu Jakupiju poslala pismo. S tem je kršila sodno prepoved komuniciranja med obtoženima, sodnica pa jo je zato opomnila na pravila komuniciranja. Alibabićeva je zatrdila, da Jakupi z njo komunicira prek svojih sorodnikov, vendar je Jakupi to zanikal. Povedal je, da je s pomočjo sorodnika dobil njeno sliko po porodu, ko je Alibabićeva rodila njunega skupnega otroka, ki pa so ga materi takoj po porodu odvzeli in ga oddali v rejniško družino.

Sanda Alibabić si želi do konca sojenja v hišni pripor. Po odselitvi najstarejše hčerke od doma je hišni pripor za varnost otrok nujno, je ocenila Alibabićeva, saj naj bi njen nekdanji mož zanje neustrezno in pomanjkljivo skrbel. Tožilka Tina Lesar je prošnji za selitev v hišni pripor nasprotovala, sodnica Milena Turuk pa bo o predlogu še odločila, saj mora najprej v zvezi s tem pridobiti poročilo pristojnega centra za socialno delo. Ko bo center preveril stanje v družini in o tem na sodišče poslal poročilo, bo sodnica odločila o prošnji.

Prijavi sovražni govor