Delamaris »preselili« v Maribor

Ugovori zoper obtožnico po odločitvi vrhovnega sodišča v rokah mariborskih sodnikov.

Objavljeno
05. november 2017 21.58
Mitja Felc
Mitja Felc
Koper – Obtožnica v zadevi Delamaris, ki jo je pred letom dni vložilo specializirano državno tožilstvo, še ni pravnomočna, so poročale Primorske novice in še zapisale, da o ugovorih zoper obtožnico zdaj odloča mariborsko sodišče.

Specializirano državno tožilstvo je po končani preiskavi zaradi več kaznivih dejanj gospodarske kriminalitete (zlorabe položaja, pomoči pri zlorabi položaja in pranja denarja) vložilo obtožnico proti odvetniku Miru Senici, nekdanjemu direktorju Delamarisa Vojku Mavru, Urošu Kendi, Matjažu Trebštu, Loredanu Glaviču in Jasni Mihelj Coustaury. S kaznivimi dejanji naj bi si pridobili približno dva milijona evrov umazanega denarja, so prepričani preiskovalci. Nezakonitosti pa naj bi se dogajale ob poslih, povezanih s prodajo hčerinske družbe Delamarisa.

Zmanjkalo neokuženih sodnikov

A se je primer zavlekel, saj so obtoženi ob pomoči zagovornikov na obtožbo podali ugovore, poleti pa so kazenski spis preselili na mariborsko okrožno sodišče, pišejo Primorske novice.

Časnik še poroča, da je tako sklenilo vrhovno sodišče, prenos krajevne pristojnosti pa je predlagala predsednica koprskega okrožnega sodišča Darja Srabotič.

Razlog za prenos krajevne pristojnosti je, da so štirje koprski sodniki, ki bi lahko obravnavali primer, tako ali drugače že seznanjenih s tem primerom, kar pomeni, da »okuženi«, peti pa je pristojen za zadeve z goriškega območja.

Ker ni dvoma, da so se določeni sodniki koprskega kazenskega oddelka sodišča seznanili z vsebino dokazov, je bil še razlog več, da je vrhovno sodišče ugodilo predlogu predsednice sodišča, da zaradi okuženosti nihče izmed specializiranih sodnikov ne more odločati v zadevi Delamaris.

O ugovorih zoper obtožnico bodo, kot rečeno, zdaj odločali mariborski sodniki.