Delila sta udarce in jemala mobilne telefone

Za brutalni roparski pohod sta bila najstnika obsojena na le tri leta zapora, drugih kaznivih dejanj pa ne priznata.

Objavljeno
01. september 2015 18.47
SLO., LJ., 5.3.2015, FOTO: DEJAN JAVORNIK
Jure Predanič
Jure Predanič

Ljubljana − Leto zapora je tožilec Primož Suknaič ob morebitnem priznanju krivde včeraj ponudil Alminu Mehiću in Mersadu Begiću za rop Ljubljančanke na Bleiweisovi ulici aprila lani. Vendar krivde nista priznala, sta pa že pred časom za brutalen roparski pohod – niz desetih nasilnih ropov decembra lani − sprejela tri leta zapora.

Še sodnica Špela Koleta bi, ko je pred časom dobila v roke ta primer, mlada roparja najraje na hladno poslala za dlje časa, a je imela povsem zvezane roke. Strožje kazni, kot jo v primeru priznanja krivde predlaga tožilstvo, seveda ni mogla izreči. Kvečjemu lažjo, kar pa ji ni niti padlo na pamet. »Tri leta je zelo mila kazen,« se je Koleta čudila milosti tožilke Manje Prezelj in poudarila, da gre za deset dejanj, za katera je zagroženih od enega pa vse do deset let zapora. Sodnica je morala tako poseči po posebnih omilitvenih določilih, da je izrekla tako nizko kazen.

Tri ure roparskega pohoda, iskali so mobilne telefone

Sodeč po obtožnici, v kateri je popisan roparski pohod, sta imela 19-letna državljana Bosne in Hercegovine, Almin Mehić iz Cazina in Mersad Begić iz Bihaća, res srečo s predlagano kaznijo. Mehić, ki začasno živi v Ljubljani pri svojem očetu in ima tudi partnerko in majhnega otroka, ter Begić, ki ima v Ljubljani stalno bivališče, očitno nista bila zadovoljna s svojimi skromnimi finančnimi zmožnostmi. Prvi je delal prek študentskega servisa, drugega pa so preživljali starši. Zato sta 3. decembra lani odšla »po denar«, kakor se je v preiskavi izrazil Begić, v treh urah sta oropala skupaj kar deset ljudi. Ljubljanski policisti so o tem primeru takrat sklicali posebno tiskovno konferenco in naštevali več vrst poškodb: zbite zobe, zlomljene nosove in čeljusti, počene arkade, žrtve pa so dobile tudi veliko udarcev. Dvakrat sta bila sama, trikrat skupaj z neznanimi sostorilci, enkrat pa skupaj z Mehićevim mladoletnim bratom. Skupaj sta opravila sedem ropov v sostorilstvu ter tri poskuse ropov v sostorilstvu, za kar jima je grozila dolga zaporna kazen, do 15 let.

Mehić in Begić sta, kot je razvidno iz obtožbe, okrog 18.45 v podhodu Dunajske ceste in Kardeljeve ploščadi udarila prvič. Oškodovanec je povedal, da sta s prijateljem hodila proti dijaškemu domu, ko sta za njima pritekla dva fanta, ju zagrabila, vrgla na tla in kričala: »Dajmo, hitro vse ven.« Ker nista ubogala, je eden prvega z nogo pritiskal ob tla, ga udaril v rebra ter mu vzel še nov samsung galaxy S5, vreden 700 evrov. Tudi drugi je dobil nekaj udarcev s pestjo v trebuh in glavo. Ker ni izročil denarnice, ker je pač ni imel, je še padalo, nato pa sta na srečo mimo prišla dva moška, roparja pa sta zbežala.

Roparja sta se nato že ob 19. uri lotila drugega fanta, ki je na svojo smolo med hojo iz žepa ravno izvlekel mobilnik sony xperia 7Z, vreden 400 evrov, ko sta ga napadla. Eden je vzel telefon ter zahteval še denar. Ker so bili v bližini še drugi ljudje, sta zbežala. Ob osmih zvečer sta, ker jima je šlo dobro, očitno poklicala še druge pajdaše in skupaj so v podhodu pri Cankarjevi, po izjavah prič jih je bilo pet ali šest, obstopili fanta in dekle. Ker fant ni hotel dati telefona, ga je Mehić večkrat udaril, vzel samsung galaxy ace II za 250 evrov in še 35 evrov iz denarnice. Takrat sta mimo prišla še dva fanta in tudi njiju so napadli ter vzeli telefon in denarnico z 20 evri.

Združbi se je ob 21. uri pridružil še ne polnoletni Mehićev brat, proti kateremu se je začel ločen postopek, na obrežju Ljubljanice so napadli fanta in dekle. Martin B. je bil najhuje poškodovan, saj so mu zlomili čeljust in izbili zob, povzročili so mu tudi vdor trebušne votline. Zadnji ulični rop so izvedli okrog 21.30, ko je na avtobusni postaji pri Konzorciju na Slovenski cesti zadnja žrtev čakala avtobus. Od fanta so zahtevali mobilni telefon, Mehić mu je grozil, da bo tepen, Begić pa si je nato postregel kar sam in mu vzel huaweia za 120 evrov.

Roparski pohod so nato prekinili policisti, ki so bili ob številnih klicih na 113 v pogonu in so Begića, Mehića in mladoletnika hitro prijeli, v neznano pa so pri tem izginili preostali roparji.

Odprtih je še več postopkov

Čeprav je Mehić v preiskavi očitke zavrnil, si je ob ponudbi treh let zapora, gotovo ob nasvetu svoje obrambe, premislil. Begić je sicer že med preiskavo opisal, da je bil takrat res v mestu, ko je srečal Mehića in njegove prijatelje, ki so ga povabili zraven, da gredo »dobit denar«. Čeprav menda ni vedel, kaj bo sledilo, se jim je pridružil, ko so v Tivoliju pretepali nekega fanta in še ob Ljubljanici oziroma »na plaži«, ko so tepli dva fanta, pa pri pošti, kjer je res tudi sam fantu vzel telefon.

Včeraj pa pri sodnici Katarini Turk Lukan nista priznala, da sta 29. aprila lani stopila za hrbet oškodovanke, Mehić ji je menda pri tem prekril usta, Begić pa je stal zraven in zastraševal, nato sta ušla s telefonom iphone4 za 750 evrov. Tožilec Suknaić tudi ni bil tako milosten, za priznanje je ponudil eno leto zapora, skupaj z že izrečeno kaznijo pa enotno kazen tri leta in devet mesecev. Prav tako že pred časom nista priznala, da sta 3. oktobra lani na avtobusu mestnega potniškega prometa izbrala svojo žrtev, ji nato sledila in jo nasilno oropala. Ponudili so jima deset mesecev zapora.

Njuna obramba je sicer predlagala združitev vseh njunih postopkov, a sodišče temu ni ugodilo, ker so v različnih fazah. Za zdaj tako velja, da se bosta zagovarjala za vsako kaznivo dejanje posebej, medtem pa ostajata na prestajanju triletne zaporne kazni.